Шеф в съдебна охрана плаща 2000 лв. глоба за отказ да заведе затворник до гробищата

Шеф в съдебна охрана плаща 2000 лв. глоба за отказ да заведе затворник до гробищата

Шефът на Регионалната дирекция "Охрана" – София Александър Манчев е окончателно глобен с 2000 лева, защото отказа да изпълни съдебно нареждане да организира конвой на задържан до гробищата, за да погребе майка си, съобщи lex.bg.

Столичният административен съд отхвърли жалбата срещу определението на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), с което тя наложи максималната глоба на Манчев.

През миналата година български гражданин беше задържан, тъй като срещу него имаше производство за изпълнение на присъда в Албания, където е бил осъден за кражба. Делото в СГС е разгледано от съдия Мирослава Тодорова, която е уважила молба от задържания да му бъде разрешено да присъства на погребението на майка си на 5 декември 2020 г.

Съдия Тодорова разрешава задържаният да бъде конвоиран от затвора до Централните софийски гробища. Тя напомня изрично решението на съда в Страсбург по делото "Вецев", с което България беше осъдена да плати на затворник 1500 евро, защото не е бил пуснат на погребението на брат си поради липса на правила за това.

Шефът на затвора Десислав Трайков отговаря на съда, че затворът не е компетентен да конвоира задържания до гробищата, а само до болница.

Шефът на съдебната охрана в София Александър Манчев казва на съда, че може да разпореди конвоиране на обвиняеми и подсъдими само до органите на съдебната власт, но не и до гробищата.

Съдия Мирослава Тодорова глоби Манчев с аргумента, че "неизпълнението на съдебния акт за конвоиране на лишен от свобода на погребение представлява опасна демонстрация на незачитане на принципа на правовата държава (върховенството на правото)".

В определението ѝ се казваше също, че отказът на Манчев да се съобрази с Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), като се позовава на Закона за изпълнение на наказанията и правилника за прилагането му, е "противоправна проява на правен нихилизъм"

Шефът на съдебната охрана в София обжалва глобата пред административния съд.

Съдия Деница Митрова обаче остави в сила глобата, защото служителите на съдебната охрана трябва да конвоират задържаните. Тя напомня, че Европейската конвенция за правата на човека е част от националното законодателство и България вече е била осъдена за същото нарушение.

Митрова отказва и да намали глобата за Манчев, като изброява, че тя е наложена за неизпълнение на съдебен акт, което е и престъпление, но също така и за нарушение на конвенцията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?