Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Имаме нужда и от VІІ блок, и от "Белене"

ГЕРБ умишлено надули таксите за пренос, за да провалят Втора атомна

Иван Генов. Сн. БГНЕС

България има нужда и от нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", и от АЕЦ "Белене", а V и VІ блок на сегашната ядрена централа могат да работят поне до 2037 и 2039 г., че дори и десет години след това. Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов пред бТВ в сряда. Той също така обвини бившите управляващи от ГЕРБ, че умишлено надули цената за пренос на електроенергията, за да направят българския ток непродаваем на външните пазари, за да докажат, че няма нужда от АЕЦ "Белене" и да спрат проекта.

"Миналата година повишението на цената на преноса блокира износа и пострадаха всички енергийни дружества – и държавните, и частните. Управляващите започнаха да говорят защо ни е на нас "Белене", след като "Козлодуй" работи наполовина. След като новото правителство понижи цената на таксата пренос за един месец АЕЦ "Козлодуй" е изнесла ток колкото за първите седем месеца на 2013 г.", каза шефът на ядрената централа.

"Пазар за българската електроенергия има. Цената сега е добра и след като бяхме с 6 млн. загуба, ще приключим годината с 40 млн. печалба", допълни той.

По думите му, дори в момента атомната централа заявки за продажба на ток на свободния пазар, защото изпълнява ангажимента си към регулирания пазар. Според него регулираният пазар е нужен, "защото хората са с ниски доходи, не е висока цената на енергията", а борсата за ток ще е частично решение на въпроса с цените.

"Толкова пари сме похарчили за АЕЦ "Белене” и да загробим оборудването и да го продадем после за жълти стотинки... ще станем страната, която е продала най-много реактори… Аз съм и за двата проекта!”, заяви Генов.

"В България в момента потреблението не е това, което е било, но се надявам, че това няма да продължава дълго. България няма да стои непрекъснато на това дъно и да продължаваме да копаме това дъно, защото ще стигнем Нова Зеландия. Страната ще се развива, регионът се развива, България не е на Луната", коментира Генов.

"Аз съм от беленското лоби. "Белене" си е "Белене", но винаги съм бил привърженик и на технологиите на "Уестинхаус", допълни още той.

"Белене ще се построи, мога да ви се разпиша. Заедно със VІІ блок това ще е енергията, която ще обезпечава икономиката на България до края на века", заяви Генов.

На пазарни условия цената на тока от новите блокове преди изплащането им за 15 години ще е по-висока от тази на АЕЦ "Козлодуй", но ще е по-ниска от всички останали производители в България, а и в региона, смята ядреният шеф.

Според него последната дума дали новият реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще е американският АР-1000 ще е на Агенцията за ядрено регулиране, която трябва да даде лиценз за изграждането му и да проведе съгласувателните процедури с Европейската комисия. Според него е възможно през 2021 година да бъде въведен в експлоатация новия реактор в Козлодуй. "Няма проблем на територията на централата да има различни технологии – руска, френска, американска или южнокорейска, площадките са отделни", посочи Иван Генов.

Относно финансирането на новата ядрена мощност той коментира, че "централите не се строят с пари кеш, а с привлечени инвеститори". "И VІІ блок няма да се строи с пари, които ще извадим от джобовете си. По модернизацията на V и VІ блок сме вземали заеми от "Ексимбанк" за оборудването, което плащахме на "Уестингхаус", а от "Росексимбанк" за оборудването от Русия", допълни той. По думите му сред вариантите за финансиране на новия реактор в Козлодуй е и вземането на експортен заем от Японската банка за възстановяване и развитие, тъй като вторият контур на реактора щял да е на японската "Тошиба", която всъщност е мажоритарният собственик на "Уестингхаус".

Генов не се ангажира с коментар дали руските, френските или американските реактори са по-добри, но отбеляза, че при "Уестинхагус" има смела крачка напред и всички елементи от системата за безопасност са пасивни и не е нужно електрозахранване за задействането им.

Единственият производител, от който ще може да купуваме гориво за новата мощност в Козлодуй, е на "Уестингхаус", посочи шефът на централата. Отработилото ядрено гориво ще отлежава в цеха за сухо съхранение в продължение на 50 години ще се съхранява горивото, а вече се правят контейнери и за стогодишно съхранение на отработилото гориво, посочи Генов.

В сегашната ситуация първи блок на АЕЦ "Белене" би станал по-скоро от VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес