Шефът на Агенцията по горите: Горските са принуждавани да участват в схеми, нужна е промяна на системата

Александър Дунчев

Смяната на дирекотори на горски стопанства е безсмислена, трябва да се промени системата. Това обяви новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев пред бТВ.

В сряда земеделският министър Христо Бозуков смени част от шефовете в 6-те държавни горски предприятия.

Александър Дунчев, който идва от неправителствения сектор, се обяви за деполитизация в горския сектор и пълна прозрачност, за да се решат проблемите.

"Има случаи, при които са изпълнявани поръчки, правени са покровителства на схеми, но няма горски в българската горска система, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми. Единствените хора, които са отказали да направят това, вече са извън системата". Така Александър Дунчев коментира кадровите промени в горския сектор.

"Когато бъде уволнен един директор, ако не се промени системата, на негово място слагат същия – не като лица, а като характер. Да се сменят директори е безсмислено, трябва да променим системата", посочи той.

"На най-ниско ниво проблемът е с чуството на безнаказаност на нарушителите. Ние ги хващаме и нещо се случва в съдебните институции или прокуратурата и тези хора се връщат след два дена в гората още по-нагли и още по-брутални", обясни Александър Дунчев.

Той посочи, че се търси начин за деполитизация на горската система, за да се възстанови професионализмът.

"Когато се прави избор на кадри или се решава кой да бъде отстранен, единственият критерий трябва да е професионализмът на тези хора", смята той.

"Горските и лесовъдите са били притискани да участват в схеми по политически начин. В момента, в който откаже, му се обажда някой на някакво ниво", каза Дунчев. По думите му трябва да се разширят възможностите за обществен контрол.

"За едни смешни пари едни богати хора получават страхотен контрол върху ловните стопанства", каза шефът на Агенцията по горите.

Той даде пример с горските стопанства Балчик, Несебър, Извор, Кормисош, Извор, Чепино, Росица, Паламара, Искър.

"Идеята първоначално е била с частни партньорства да се възстанови дивечът, но в един момент поради липсата на прозрачност, единици изпълняват коректно задълженията си, а други злоупотребяват с тези права и са започнали да феодализират и да мачкат колегите от ловните стопанства", отбеляза Александър Дунчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?