Шефът на Агенцията за бежанците си получи обвиненията

Обвинение за безстопанственост получи във вторник шефът на Агенцията за бежанците Светослав Мичев. Прокуратурата му определи и 10 000 лева парична гаранция. Мичев, който ще бъде уволнен по време на правителственото заседание в сряда, се разследва от ноември миналата година въпреки създаваното от някои медии впечатление, че то е започнало след тяхно разследване. Преди ден бяха освободени и двамата заместници на Мичев - Красимир Косатев и Димитър Владимиров.

Мичев е обвинен заради ремонта на сграда за нуждите на агенцията в с. Баня. За ремонта били похарчени 500 000 лева, но експертизите показали, че стойността му е в пъти по-малка. Част от парите за ремонта на въпросната сграда са от европрограмите, а друга част от държавния бюджет. Прокуратурата изяснява и дали с подписването на договорите за ремонт Мичев не е имал за цел да облагодетелства собствениците на фирмите изпълнители.

Освен това Мичев закупил и телевизори за нуждите на администрацията на агенцията въпреки забрана за извършване на подобни харчове заради кризата. За телевизорите има три фактури, но се установява дали цените в тях не са завишени.

Всички договори са с подписа на Мичев като председател на агенцията, обясни прокурорът по делото Андрей Андреев.

Светослав Мичев е назначен за шеф на агенцията от Сергей Станишев на през май 2006 г.
Дълги години е бил председател на областната организация на БСП в Русе. Преди 1989 г. е известен като писател и сценарист. Мичев е дипломиран кинодраматург. Бил е депутат във Великото народно събрание, в 36-то и 37-то НС, шеф на пропагандата в БСП. Редовен участник е в сбирките на кръга "Монтерей".
Преди години бе приближен и на покойния премиер Андрей Луканов. В публичния регистър е декларирал спестявания от 222 000 лв., апартаменти в София, Русе и Габрово и земя.

Миналата седмица премиерът Борисов намекна, че Мичев ще бъде арестуван, това обаче не се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?