Шефът на AIG прехвърлил на съпругата си акции от компанията за $2,2 млрд

Бившият президент и главен изпълнителен директор на Американ интернешънъл груп (AIG) Морис "Ханк" Грийнбърг прехвърлил дни преди да подаде оставката си акции за 2,2 млрд. долара от компанията на съпругата си, предадоха Асошиейтед прес и Блумбърг в срядацитирани от БТА. Става въпрос за 41,4 млн. акции в компанията, чието прехвърляне е станало на 11 март, показват обявени вчера данни на регулаторните органи в САЩ.

Акциите, които Морис Грийнбърг е прехвърлил на Корин Грийнбърг, представляват 96 процента от пряко контролирания дял на бившия ръководител на АIG в най-голямата застрахователна компания в света.

В случая вероятно става въпрос за опит от страна на семейство Грийнбърг да предпазят богатството си от евентуални съдебни искове в резултат на разследването на счетоводните манипулации в AIG, водено от главния прокурор на щата Ню Йорк Елиът Спицер и Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси на САЩ, коментира пред Блумбърг бившият федерален прокурор Кристофър Бибъл. След като AIG призна за счетоводните нередности на 14 февруари т. г., тя изгуби близо 52 млрд. долара от пазарната си стойност.

Морис Грийнбърг /79 г./ не е обвинен в никакви злоупотреби. Вчера той трябваше да даде показания пред разследващите, но отказа, като се позова на Петата поправка в конституцията на САЩ.

Грийнбърг ръководи AIG почти 40 години, като я превърна в една от най-печелившите компании в САЩ. Годишните приходи на групата възлизат на около 100 млрд. долара, а тя влиза в състава на индекса Дау Джоунс.

Споделяне

Още от Бизнес