Шефът на американското разузнаване: Русия продължава с опитите да отслаби САЩ

Шефът на американското разузнаване: Русия продължава с опитите да отслаби САЩ

Русия продължава "да опитва да отслаби и раздели Съединените щати", като се намесва в американския изборен процес и в политическия дебат. Такова обвинение отправи днес директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс на пресконференция в Белия дом, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. 

"Разузнавателната общност продължава да се безпокои от заплахите за бъдещи избори в САЩ, както междинните избори за Конгрес (тази есен), така и президентските през 2020 г.", каза Коутс.

Незаконната дейност включва престъпни опити за ограничаване на гласуването и незаконно финансиране на предизборни кампании, кибератаки над изборна инфраструктура и прониквания в компютри на лица на изборна длъжност.

"Това е заплаха, която трябва да вземем много на сериозно", предупреди на свой ред директорът на ФБР Кристофър Рей, който също направи изявление на пресконференцията.

ФБР е започнало разследвания за намеса в изборите, съобщи той. "Знаем, че руснаците са се опитали да хакнат компютри и да откраднат информация от кандидати и от правителствени служители", заяви Коутс. Той добави, че Русия не е единствената страна, която се опитва да повлияе на изборите в САЩ.

Коутс и Рей участваха в пресконференцията, за да оповестят какви мерки взема администрацията на Тръмп за гарантиране на сигурността на изборите.

В четвъртък група сенатори републиканци и демократи внесоха законопроект, който според тях ще повиши натиска над Русия в отговор на намесата на Москва в изборите в САЩ, както и заради дейността ѝ в Сирия и агресията ѝ в Крим.

"Сегашният режим на санкции не успя да откаже Русия да се меси в наближаващите междинни избори тази година. Целта ни е да променим статуквото и да наложим смазващи санкции и други мерки срещу Путинова Русия, докато Путин не престане да се меси в изборния процес в САЩ, не спре кибератаките над инфраструктура в САЩ, не изведе Русия от Украйна и не прекрати усилията да създава хаос в Сирия", каза сенаторът републиканец Линдзи Греъм.

Сенаторът демократ Боб Менендес заяви, че администрацията на Тръмп не се е съобразила напълно с вече приетите миналото лято санкции срещу Русия.

"Този законопроект е следващата стъпка по оказване на натиск над Кремъл и израз на категоричното осъждане от страна на Конгреса на САЩ, за да разбере най-после Путин, че САЩ повече няма да търпят поведението му", каза той.

В законопроекта са включени ограничения на нови транзакции с руски държавни облигации, енергийни проекти внос на руски уран и нови санкции срещу руски политици и олигарси.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?