Шефът на АП Илия Василев освободен след натиск от Шулева и Ковачев

На днешното заседание на правителството изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев е подал оставка по лични причини. Тя е била приета от министрите.

Два независими източника на mediapool.bg потвърдиха, че Василев всъщност е отстранен.

Смяната му е поискана вчера от вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева по настояване на министъра на енергетиката Милко Ковачев. Искането е било подкрепено и от вицепремиера Пламен Панайотов.

При разговорите вчера единствените министри, склонни да подкрепят Илия Василев, били вицепремиерът Николай Василев, министърът на отбраната Николай Свинаров и на правосъдието Антон Станков.

Конкретният повод за освобождаването е желанието на Илия Василев да продаде 14 топлофикационни дружества и ТЕЦ-ове през борсата въпреки нежеланието на министерството на енергетиката.

Хората на Милко Ковачев се опасяваха, че новите собственици няма да могат да гарантират предоставянето на отопление и няма да поемат следприватизационни ангажименти. Тяхното предложение бе да се приложи план за преструктуриране, създаване на смесени дружества и евентуално прехвърляне на част от топлофикациите на общините.

Позицията на Илия Василев бе, че една топлофикация не може да прави нищо друго освен да произвежда енергия за отопление и електричество и затова страховете от борсовата приватизация са излишни.

В интервю за днешния брой на в. "Пари" на въпрос за борсовата приватизация на топлофикациите Милко Ковачев казва, че в йерархията на държавата има произнасяне на парламент и след това на правителството. Ако някой друг не забелязвал тази рамка, въпросите не трябвало да се отправят към Ковачев.

Пред "Дневник" Ковачев казва, че е планирана среща между АП, министерствата на енергетиката, финансите, икономиката и околната среда, на която да се обсъди подхода за приватизация на топлофикациите, но тя все още не е проведена.

След решението на АП министърът на енергетиката получавал обаждания от директори на топлофикации, които казвали, че някои абонати заявяват, че няма да плащат, защото дружествата няма да ги има след приватизацията.

Енергийното министерство и АП са в постоянни конфликти по повод приватизацията в сектора. Противопоставянето започна със сделката за "Атоменергоремонт", където екипът на Ковачев протестира, че не са били взети пред вид препоръките за поставянето на условия за опит на купувача. От своя страна Василев показа кореспонденция, от която стана ясно, че писмата от министерството на енергетиката са дошли след обявяването на приватизационната процедура.

"Атоменергоремонт" бе продадено на Балканска енергийна компания, за която се твърдеше, че е свързана със застреляния по-късно контрабандист Константин Димитров - Косьо Самоковеца.

Правителството е определило за и.д. изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Станислав Ананиев, който досега беше заместник на Василев. Ананиев е юрист по образование и е работил в АП от 1996 г. до 2002 г., като през последната година е изпълнявал длъжността Директор на дирекция "Следприватизационен контрол".

Още от Бизнес