Шефът на АПИ: Получих много коментари по линия на майка ми за цената на винетките

Стикерите са законни, съдебният спорт е по процедурата

Шефът на АПИ: Получих много коментари по линия на майка ми за цената на винетките

Винетките са законни, а съдебният спор е по процедурата, а не по цената им. Това заяви Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред Нова телевизия.

"На моята Фейсбук - страница по моите роднини и по линия на майка ми колко коментари имаше...", възрази Лазаров на Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи, според когото новата по-висока цена на винетката е въведена без обществено обсъждане.

Граждани и неправителствени организации атакуваха в съда поскъпването на винетния стикер от 67 на 97 лв. от 1 януари 2016 г.

Прокуратурата зае тяхната позиция и изрази мнение, че увеличението на цените на винетките е незаконно, защото е прието без задължителното обществено обсъждане и финансова обосновка.

Оспорва се процедурата, а не цената на винетките, каквото внушение се опитва да се наложи в медиите, каза Лазаров. Той припомни, че Върховната касационна прокуратура е само страна по делото, а решението се взема от Върховния административен съд.

"За АПИ не съществува хипотеза новата цена на винетките да бъде обявена за незаконна. Такава хипотеза не съществува по простата причина, че правилата са спазени. Направили сме всичко, както е по закон и сме спазили процедурите, за да може да бъде обявена новата цена на винетките", каза Лазаров.

Според него всички дискусии по темата са несъществени, защото единственият компетентен орган, който може да се произнесе е Върховният административен съд.

Ако тричленният състав на ВАС не се произнесе в полза на АПИ, веднага ще обжалваме пред петчленен състав, каза Лазаров.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?