Шефът на Археологическия институт: Борбата беше да няма закон за културното наследство

Шефът на Археологическия институт: Борбата беше да няма закон за културното наследство
Директорът на Националния археологически институт с музей към БАН Маргарита Ваклинова заяви, че една от целите на новия закон за културното наследство е уреждането на собствеността, но този въпрос е преекспониран от противниците на закона. В неделя тя заяви пред БНР, че е било прекалено желанието частната собственост да доминира над държавната.

Цялото обсъждане на законопроекта премина под знака на собствеността и беше изкористено, каза Ваклинова. Очаквах по-рестриктивен закон, но добре, че все пак имаме някакъв, отбеляза тя.

Ако няма действащ закон за културното наследство "няма нищо да бъде спасено", каза проф. Ваклинова.

"Борбата беше за това да няма закон. Това отне доста дълго време", добави тя.

Депутати и неправителствени организации, свързвани най-вече с колекционерските лобита в България, през последните дни направиха последни опити да възпрат влизането в сила на закона, който бе приет от парламента. Те настояваха президентът Георги Първанов да наложи вето, но той подписа закона с множество забележки и насърчи атакуването му пред Конституционния съд.

Аргументите на противниците на закона са, че той е сгрешен, противоконституционен и няма да проработи.

Според проф. Ваклинова между първото и второ четене на многострадалния проект, който бе отстояван най-вече от шефа на комисията по култура Нина Чилова, колегите от НДСВ и от дясната опозиция, са направени редица компромисни поправки.

"Въпросните неправителствени организации и лица взеха активно участие в споровете между първо и второ четене и бяха направени много компромисни промени", каза тя.

Запитана каква част от националното богатство е в ръцете на колекционери, тя отговори: "Никой от нас не си дава сметка точно какво има в ръцете на колекционарите. Лошото е друго, че по-едрите колекционери си послужиха като с щит с дребничките, малките, които се уплашиха за своите пет-шест или десет монетки. Всякакви откровени лъжи и манипулации бяха лансирани".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?