Шефът на архива в НРС се е самоубил безпричинно

Шефът на архива в НРС се е самоубил безпричинно

Самоубийство е причина за смъртта на шефа на архива в Националната разузнавателна служба (НРС) Божидар Дойчев, е заключението на военните следователи, които предават разследването на военната прокуратура с мнение за прекратяване. Следствието обаче не посочва евентуалните причини, поради които 61-годишният “пазител на тайните” в разузнавателната служба е посегнал на живота си.

Това стана ясно в сряда, след като излъчената от вътрешната комисия в парламента работна група от няколко депутати се запозна с резултатите от разследването. До този момент те бяха отказвани на народните представители с обяснението, че разследването не е приключило.

Божидар Дойчев бе намерен мъртъв в кабинета си на 15 ноември м.г., но информацията за това бе укривана 24 часа. Месец по-късно НРС съобщи за смъртта на служителя си Иван Раков. И двата трагични случая бяха обявени за самоубийства по лични причини, още преди да са започнали разследванията. Те съвпаднаха с бурните дискусии и скандали около приемането на новия закон за досиетата, който ще принуди НРС да предаде на комисия голяма част от архивите си и да осветли част от сегашните си служители, сътрудничили на бившата ДС.

Приключилото разследване потвърждава изречената първо от главния прокурор Борис Велчев версия за самоубийство на Дойчев. В същото време се посочва, че няма установени мотиви за деянието, като се потвърждава, че не са разкрити нито служебни мотиви, нито психически разстройства или отклонения.

Според материалите на следствието по оръжието, с което Дойчев е отнел живота си, не са открити  никакви пръстови отпечатъци, съобщиха депутати.  

Военно-окръжният прокурор на София Спас Илиев обаче обясни пред Mediapool, че не са открити годни дактилоскопични следи за сравнителен анализ. Това , по думите му, не означава, че няма никакви отпечатъци. По принцип върху метал никога не остават годни отпечатъци, коментира Илиев. Той добави, че смазването на оръжието също може да попречи на събирането на годен сравнителен материал. Илиев допълни, че отпечатъците са годни, когато отговарят най-малко на три признака, а в случая не е така.

Ако обаче, отпечатъците са били заличени умишлено, по оръжието не би трябвало да има каквито и да е следи, добави военно-окръжния прокурор.     

Какво точно пише в експертизата обаче няма как да се разбере, защото делото е секретно. Депутатите от комисията са се започнали с малка част от огромния материал, защото разполагали само с 40 минути.   

На петия месец от трагичния инцидент следствието също така докладва, че проверката в архива на НРС, за който отговаряше Дойчев, че не установила липса на документи или източване на информация. Проверката бе назначена от военната прокуратура, но бе извършвана от служители в НРС с обяснението, че нямало външни хора, подготвени да боравят компетентно с тези архиви.

Разследването на смъртта на служителя на НРС Иван Раков, открит мъртъв месец след Дойчев в провинциално поделение на службата, също е потвърдило първоначалната версия самоубийство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?