Шефът на архивите на НРС се е самоубил

Шефът на архивите на НРС се е самоубил

Ръководителят на Отдел архиви и тайни досиета към национална разузнавателна служба (НРС) Божидар Дойчев е бил открит мъртъв в кабинета си, научи Mediapool в четвъртък. По информация на прокуратурата високопоставеният служител на НРС се е самоубил. Същият източник съобщава, че причината за смъртта е установена от военен прокурор и съдебен лекар към 20,30 часа в сряда.

Първоначалната информация сочи, че причините са самоубийството са от личен характер.

Смъртта на служителя идва в момент, в който предстои приемане на закона за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност. В момента се води и дело за отваряне на архивите, свързани с опита за атентат срещу вече покойния папа Йоан Павел II.

Няколко часа преди Mediapool да получи потвърждение за смъртта на служителя представител на Европейската комисия (ЕК), пожелал анонимност, е съобщил пред базирания в Лондон сайт Kafene.net, че той е бил убит.

Потърсен от Mediapool, директорът на НРС ген. Кирчо Киров бе с изключен телефон, за да коментира новината.

Главният секретар на МВР Илия Илиев заяви пред Mediapool, че нито може да отрече, нито да потвърди информацията за смъртта на служителя. Към 19.30 ч. в четвъртък той обясни, че говорил с дежурните оперативни полицейски части в София, които нямат информация за подобен случай. Илиев каза, че също не е успял да се свърже с ген. Киров.

“Вие знаете, че военните служители понякога посягат на живота си заради голямото напрежение или лични проблеми”, каза той без да уточни дали говори за конкретния случай.

Главен комисар Илиев допълни, че ако нещо подобно се е случило в НРС,  няма причини то да бъде прикривано.

Началникът на Генералната дирекция на полиция Валентин Петров не можа да каже нищо по случая и посъветва да се обърнем към шефа на НРС.

Шефът на Столичната дирекция на полицията Румен Стоянов бе намерен в чужбина и също заяви, че няма информация.

Към 20 ч. все още нямаше никакво официално опровержение на информацията за смъртта на високопоставен представител на НРС.

Източникът от ЕК посочил пред Kafene.net, че по план в четвъртък трябвало да започне подготовката за отваряне на част от секретните досиета на разузнаването. Директорът на службата, чието име не е посочено, се е опитал да прикрие официалната информация, като тя е била публикувана от НРС с гриф "класифицирана информация".

Новината за смъртта на офицера продължава да се държи официално в тайна, но източници от ЕК в Брюксел питат защо тя трябва да бъде секретна, отбелязва Kafene.net.

ЕК и депутати в Европейския парламент настояват отдавна за отваряне на досиетата на бившата комунистическа Държавна сигурност, за да не може те да бъдат използвани за изнудване на политици и бизнесмени от бивши представители на тайните служби.  

Божидар Дойчев е  постъпил на работа в НРС през 1985 г. Около 1991 е оглавил отдел "Архив" в разузнаването на мястото на напусналия тогава Радко Тодоров. Той е над 60-годишен и в момента е изпълнявал длъжността шеф на архива като цивилен, защото е пенсиониран.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?