Шефът на "Ауди" е арестуван заради Дизелгейт

Арестът на Щадлер може да предизвика управленска криза в "Ауди", сн. ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на автомобилната компания "Ауди“ (Audi) Руперт Щадлер е арестуван в Германия по подозрения за измама, свързани с т. нар. Дизелгейт на компанията майка "Фолксваген“  (Volkswagen) за манипулиране на вредните емисии, предаде АФП в понеделник.

От "Ауди" потвърдиха ареста

Германската прокуратура заведе миналата седмица дело срещу Щадлер по обвинение в измама и подвеждаща реклама във връзка с манипулираните тестови данни за отделени вредни газове при дизеловите автомобили на луксозното подразделение на "Фолксваген".

Дизелгейт избухна през септември 2015 г. Тогава "Фолксваген“ призна, че почти 600 000 коли, продадени в САЩ, са били оборудвани с устройства, които разбират кога се извършва тест за вредни емисии и ги намаляват, за да влязат в норма. Такъв софтуер е бил инсталиран на около 11 млн. коли по света. Иначе при нормално каране на пътя нивото на вредни емисии скача, понякога до 40 пъти от измереното в лаборатория.

Близо три години по-късно, мюнхенската прокуратура обяви, че сега разследва 20 души и че е претърсила апартамента на Щадлер и на друг член на управителния съвет.

Новината се появи, след като германското издание "Билд ам зонтаг" съобщи, че при близо един милион автомобила "Даймлер" (Daimler) са открити незаконните устройства за манипулиране на данните от тестовете. Това показва как последиците от скандала Дизелгейт продължават да преследва автомобилния сектор.

От 30 май председателят на управителния съвет на "Ауди" Щадлер и още един член на управителния съвет са обвиняеми, съобщи мюнхенската прокуратура.

Разследването може да предизвика управленска криза в "Ауди" и в компанията майка "Фолксваген", където Щадлер бе повишен през април до ръководител на продажбите на групата.

Щадлер е подложен на критики откакто две месеца след "Фолкваген" е "Ауди" призна,че е използвала манипулиращия софтуер. Той обаче се радва на подкрепата на семействата Порше и Пиех, които контролират двете компании.

Миналия месец "Ауди“ призна, че още 60 000 коли от моделите А6 и А7 с дизелови двигатели имат проблем със софтуера за вредните емисии.

Те се прибавят към 850-те хиляди, преминали преглед миналата година по същата причина, като се оказа, че при само някои от тях е необходима модификация.

Споделяне

Още от Свят