Шефът на "Автомагистрали" получава месечно 18 минимални заплати

Държавната компания, с договори за над 4.6 млрд. лв., вече качва покани към доставчиците

"Автомагистрали", чиято дейност е обвита в тайни, изненадващо реши да повдигне завесата около дейността си. На обновения сайт на компанията вече има "профил на купувача", в който се публикуват покани за участие в различни процедури.

Държавната фирма дори разкрива и заплатите на директорския си борд. Изпълнителният директор Стоян Беличев получава месечно 18 минимални работни заплати или 11 700 лв. през тази година. Останалите двама членове - Иван Коларов и Александър Филев, се разписват срещу 6 минимални месечни заплати или 3900 лв.


Изпълнителният директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев Сн. БГНЕС

Възнагражденията

Възнагражденията на директорския борд на "Автомагистрали" се определят според Правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Според него заплатите на шефовете на държавните фирми зависят от стойността на дълготрайните материални активи, числеността на персонала, рентабилността, финансовия резултат, изменението на добавената стойност на един зает, обслужването на задълженията, както и от поети специфични задължения и отговорности в сключените договори.

От финансовия отчет на "Автомагистрали" за деветмесечието на 2020 г. става ясно, че възнагражденията на 3-членния директорски борд нарастват от общо 107 000 лв. през 2019 г. на 174 000 лв. през 2020 г. Причината за това е увеличаване на възложената от държавата работа и нарастването на минималната работната заплата.

От ръководството на "Автомагистрали" обясниха, че изпълнителният директор получава по 18 минимални заплати на месец, докато членовете на директорския борд - по 6. На практика на сайта на дружеството стоят брутните им месечни възнаграждения за 2020 г., когато минималната заплата беше 610 лв. Беличев уточни пред Mediapool, че посочената сума от 10 980 лв. е бруто месечно. Това означава, че в нея не са включени данъчните отчисления.

Стоян Беличев обясни откритостта за заплатите на директорите с изискване в Закона за публичните предприятия. Той посочи, че и шефовете на останалите държавни фирми би трябвало да са обявили публично заплатите си. Проверка на Mediapool на сайтовете на енергийните дружества например не откри подобна "прозрачност". Държавни фирми под шапката на министерствата на регионалното развитие и на земеделието също не са посочили възнагражденията на шефовете си.

Освен Стоян Беличев, другите двама членове на съвета на директорите на "Автомагистрали" са Александър Филев и Иван Коларов, които са получавали по 3660 лв. бруто на месец през 2020 г.

Александър Филев е председател на съвета на директорите в държавната компания. Той беше уволнен по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков заради трагедията в тунел "Ечемишка", при която загина жена от паднало осветително тяло, но след това третото правителство на ГЕРБ го върна отново в ръководството на "Автомагистрали".

Иван Коларов стана член на директорския борд през лятото на 2019 г., на мястото на Десислава Христова (квота на ДПС). Иван Коларов е общински съветник в Кюстендил от листата на ГЕРБ. Преди да започне работа в "Автомагистрали" е бил главен секретар на Областна дирекция "Земеделие" в Кюстендил.

Постфактум

"Автомагистрали" беше критикувана заради начина на изразходването на получените над 4.6 млрд. лв. по време на третия мандат на Бойко Борисов. Те са за дострояването на магистрала "Хемус" между Варна и София, участък от пътя Видин - Ботевград и укрепване на 74 свлачища. Към момента нито един от тези обекти не е завършен, но авансово на държавната компания бяха предоставени близо 1.4 млрд. лв.

Част от тези средства "Автомагистрали" проведе на частни фирми, избрани по неясни критерии, наа които превъзлага дейностите си с договори за доставка на техника и услуги. Това беше обект на проверка от страна на временната комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов в 45-тото Народно събрание.

Сега постфактум "Автомагистрали" е публикувала на сайта си всички покани, с които е канила фирми за участват във вътрешните ѝ конкурси. Няма обаче информация колко кандидати са се явили и с кои дружеството е сключило договори.

Строежите продължават

"Автомагистрали" продължава със строителството на обектите по критикуваната в 45-тия парламент схема. Това стана ясно от интервю на служебния министър на регионалното строителство арх. Виолета Комитова дадено на самата себе си и публикувано на интернет сайта на МРРБ.

От него става ясно, че промени в ръководството на компанията засега не се предвиждат. Държавната фирма ще продължи със строителството на магистрала "Хемус", скоростния път Видин - Ботевград и укрепването на свлачищата.

"Тези проекти ще бъдат завършени. Не мога да предскажа в какъв период, но споделям дълбоко схващането, че най-лошото строителство е незавършеното строителство. То е и най-скъпото. Така че при всички случаи тези пътища, проекти, магистрали и други трябва да бъдат завършени", казва арх. Комитова. По думите ѝ те ще продължат да бъдат приоритетни.


Изпълнителният директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев и регионалният министър Петя Аврамова по време на изслушването им в 45-тия парламент

До момента арх. Комитова, която е дългогодишен преподавател в УАСГ, не е представяла екипа си и приоритетите в работата си, но вече направи някои назначения, които предизвикаха много въпроси. Едното е свързано с назначаването на новия шеф на ДНСК арх. Влади Калинов, свързан с изграждането на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

Междувременно министър Комитова се обзаведе и с екип от съветници, за които няма публична информация. Според изданието "Сега" вече са назначени шестима, а на някои от тях имената са замесени в скандали. Едно от тях е това на главния архитект на столичния район "Триадица" арх. Иван Шишков. Той напусна, след като на 14 февруари стърчащ от шахта незаконен кабел на столичния булевард "Иван Евст. Гешов" пред болница "Иван Рилски" уби 16-годишния Людмил. Започнаха спорове чия е вината. Прокуратурата до момента все още не е излязла с официална информация по разследването, а опасният кабел продължава да си стои на мястото, но ограден.

Със скандал се прочу и друг от съветниците ѝ - Ангел Ангелов, бивш служител на просветното и на културното министерство. Това е човекът, който даде на червената евродепутатка Елена Йончева записа "Ало, Банов" (в който Боил Банов като зам-.министър на културата обяснява как да се замете скандал с еврофинансиране на ремонта на столичното Ларго, така че София да не връща 700 000 лева на Брюксел). Ангелов се оплака пред медиите, че е бил тормозен на работното си място в Министерството на културата.

Друг съветник на Комитова е Цветана Герджикова. Тя нашумя по време на предишния служебен кабинет на Румен Радев. Тогава Европейската комисия обяви, че спира парите по оперативната програма "Наука и образование" заради нарушения. Тогавашният ресорен министър проф. Николай Денков обвини за санкцията именно Герджикова и поиска оставката ѝ. Тя се запъна и пусна сигнал до инспектората на Министерския съвет, че я набеждават за чужди грехове. Парадоксът е, че сега тя е съветничка на регионалния министър, а "душманинът" ѝ проф. Денков е служебен министър на образованието, посочва "Сега".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?