Шефът на българските ВВС без достъп до тайните на НАТО

От централата на НАТО са отказали сертификат за достъп до информация на началника на Главния щаб на Военно - въздушни сили генерал - лейтенант Димитър Георгиев, научи Mediapool.

Военни източници твърдят, че българската Държавна комисия за защита на класифицирана информация (ДКСИ) е издала допуск на ген. Георгиев, който впоследствие бил отхвърлен от НАТО.

Председателят на ДКСИ Цвета Маркова уточни за БНР, че достъпът на Димитър Георгиев до националните тайни му е бил издаден от началника на Военното контраразузнаване ген. Орлин Иванов, но ДКСИ е отказала да издаде сертификат за достъп до класифицираната информация на Алианса. Маркова не посочи мотивите за отказа като се позова на закона.

В понеделник ген. Георгиев на два пъти заяви пред Mediapool, че отказва коментар. "Ако има нещо, предполагам, че ще бъда уведомен", добави той.

Това е поредният случай с високопоставен български представител, възпрепятстван да заема длъжност заради проблемното си минало, свързано със структури на бившата Държавна сигурност.

През лятото на тази година посланикът ни в Брюксел Емил Вълев бе принуден да се откаже от поста посланик в НАТО и остана посланик по двустранна линия в Белгия, а генерал Павломир Кънчев не зае поста национален военен представител на България в щаб-квартирата на Алианса за Европа в Монс.

Липсата на натовски сертификат означава, че ген. Георгиев трябва да бъде снет от поста шеф на ВВС, което ще предизвика трус във висшето военно командване. Източници от Генералния щаб заявиха пред Дарик радио, че ген. Георгиев ще бъде освободен от поста още до края на годината, въпреки че закон гратисният период за оставане на тази длъжност изтича през 2005 г.

По повод пропадналото назначение на ген. Кънчев през май т.г. началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев заяви пред Би Ти Ви: "Вече всеки офицер от ГЩ, още повече началник на управление или на по-висок пост задължително трябва да има достъп до натовските секретни материали, тъй като ние ежедневно работим вече с такива материали. При положение, че един офицер или генерал не получи такъв достъп, той просто не може да остане на тази длъжност".

Източниците на Mediapool твърдят, че вероятно поради последното развитие на ситуацията със сертификата на ген. Георгиев, е било отложено посещението му в САЩ, което трябвало да започне на 19 октомври.

Ген. Георгиев, който след няколко дни ще стане на 54 години, е завършил висшето Военно - въздушното училище в Долна Митрополия и Национална военна академия "Г. С. Раковски". Пилотирал е изтребители, бил е командир на ескадрила. От 1998 г. до 2002 г. е бил командир на Корпуса за Противовъздушна отбрана, а през 2002 г. става началник на ВВС.

Ген. Георгиев се ползва с подкрепата както на сегашния шеф на Генщаба ген. Никола Колев, така и на неговия предшественик и настоящ съветник на президента ген. Михо Михов.

По линия на преките си задължения ген. Георгиев има пряко участие в одобрението и сключването на всички проекти и договори за закупуване или модернизация на самолети и хеликоптери, включително на провалилия се договор за ремонт и модернизация на изтребителите МиГ - 29 с руската компания РСК "МиГ". Независимо от провала, в момента се правят опити поръчката отново да бъде дадена на руснаците, като България вече се отказа да иска модернизация на самолетите.

По повод доклада на ЦРУ за участието на български фирми в сделки с режима на Саддам Хюсеин през последните дни отново стана актуален случая с контрабандно внесените двигатели за МиГ от оръжейната фирма "Елмет инженеринг". През лятото на 1999 г. е образувано дело на Софийска военно - окръжна прокуратура, което през септември 2002 г. е прекратено. В наказателното постановление се посочва, че веществените доказателства по делото (двата двигателя) трябва да се предадат за безвъзмездно ползване на Министерството на отбраната, както и че те са били внесени по "неустановен начин" и "без съпровождащата ги документация".

Последното разпореждане обаче изненадващо е отменено от военно - апелативната прокуратура, която през март 2003 г. постановява, че връща двата двигателя на собственика им Ленко Ранков, шеф на "Елемет инженеринг" АД. Въз основа на писмо на Генералния щаб от 2003 г. министърът на отбраната Николай Свинаров разрешава двата двигателя да бъдат закупени от Елмет за 3 милиона долара. В писмото на Генщаба се признава, че техническото състояние на двигателите позволява тяхното непосредствено ползване по предназначение едва до декември 2003 г. Последното, неясно защо, служи като аргумент на военните не за отказ от двигателите, а за тяхното спешно закупуване.

Споделяне

Още от България