Шефът на банката на Ватикана уволнен заради пране на пари

Еторе Готи Тедески

Управителят на банката на Ватикана Еторе Готи Тедески е отстранен от поста си на заседание на съвета на директорите заради нарушения на стандартите на управление, се казва в съобщение на Светия престол, цитирано от световните агенции.

Директорите са гласували единодушно вот на недоверие към италианеца Еторе Тедески за това, че не е изпълнявал "различни основни и важни функции на своя пост".

В съобщението се посочва още, че банката ще търси нов управител, който "да възстанови пълноценните и ефективните отношения между Института и финансовата общност, основани на взаимно спазване на международно приетите банкови стандарти".

Ватиканската банка, чието официално име е Институт за религиозни дейности, е основана през 1942 г. от папа Пий XII. Тя попадна в центъра на вниманието през 2010 г., когато италиански следователи започнаха да я раследват за пране на пари. Тогава бяха замразени нейни активи за 23 млн. евро в италиански банки.

Отстраненсъм, защото банката не харесамоя честен начин на работа, заявява Тедески, цитиран от Ройтерс. "Не искам да говоря или да давам интервюта. Платих за своята прозрачност", каза вече бившият банков шеф.

АП посочва, цитирайки неназован източник от Светия престол, че Еторе Готи Тедески е бил намерен за виновен заизтичане на поверителни документи, което е обслужило негови лични и политически интереси.

Наскоро Ватиканът прие нови правила за финансова прозрачност и вътрешен правилник, за да гарантира, че неговата банка и всичките му подразделения спазват международните правила и стандарти и сътрудничат на международните органи.

През януари пресата в Италия публикува писма, които свидетелстваха за конфликт във върховете на Ватикана за това колко прозрачна трябва да бъде банката относно събитията отпреди въвеждането на новите правила, припомнят агенциите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?