Шефът на "Банков надзор" извънредно подаде оставка насред стрес тестовете

Димитър Костов е искал да си тръгне от БНБ още миналата година

Димитър Костов

Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Костов обяви в петък, че предсрочно ще подаде оставка пред Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на БНБ.

Това се случва по средата на втория му мандат, който започна на 29 юли 2015 г. и трябваше да приключи през 2021 г. Костов бе преизбран в ръководството на БНБ през 2015 г., въпреки че беше част и от предишната управа на централната банка по времето на Иван Искров, когато фалира КТБ. В миналото Димитър Костов бе министър на финансите в кабинета на Жан Виденов по време на голямата банкова и финансова криза у нас през 90-те години, а също и в управата на БНБ от 1991 г. до 1997 г.

Оттеглянето на шефа на "Банков надзор" идва насред проверките на активите на 6 банки - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк, заради стремежа на България да се присъедини към Банковия съюз и предверието на еврозоната в средата на годината.

От официалното изявление на Костов, разпространено от БНБ, излиза, че средата на процедурата по подготовката за Банковия съюз, в която основна роля има тъкмо "Банков надзор", е чудесен момент за напускане на поста. Според запознати с работата на Костов обаче оставката му е свързана с недостатъчните резултати в реформирането на банковия надзор след фалита на КТБ.

"Извършената интензивна работа в управление "Банков надзор" през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление "Банков надзор" след заявените през юни и юли м.г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ). Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление "Банков надзор". Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт", посочва в изявлението си Димитър Костов.

От пресцентъра на централната банка съобщават още, че управителят Димитър Радев лично е благодарил на Димитър Костов за "проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега".

Димитър Костов пое реформата на банковия надзор след краха на КТБ, от която се очакваше да върне доверието в банковата система у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България