Шефът на БЧК поиска чрез медиите НСБОП да върне компютрите на организацията

Председателят на Български Червен кръст (БЧК) Христо Григоров поиска в понеделник чрез медиите НСБОП да върне компютрите на организацията, иззети по време на акцията на спецполицаите в началото на февруари в централата ѝ. Това той направи в главната складова база на Червения кръст в с. Лозен, която възстанови изпращането на хуманитарни помощи за нуждаещи се в страната. Базата бе затворена след акцията на полицията.

Даренията са за над 32 хил. лв., предоставени от Швейцарския Червен кръст за районите, пострадали най-силно от наводненията миналата година. Те съдържат 17 тона одеяла, храни, хигиенни материали и ще се раздадат в кметствата, които са подали молби за подпомагане.

Проблем обаче има със сухото мляко, което е част от дарението, но не може да бъде раздадено, тъй като документите са задържани от НСБОП, каза Христо Григоров и призова да се върнат и компютрите, и оригиналните документи, за да могат да се извадят нужните сертификати.

Григоров поясни, че заради запечатаните близо два месеца складове на БЧК големи пратки с дарения от чужбина са били отклонени.

Служители на НСБОП претърсиха централния офис и склад на БЧК в първите дни на февруари. Председателят на организацията Христо Григоров бе арестуван по обвинение за отклоняване на пратки за милиони. По-късно той бе освободен от предварителния арест поради недостатъчни доказателства. Последва изявление на директора на НСБОП ген. Ваньо Танов, че Григоров е прекарвал през частната си фирма скъпи лекарства за онкоболни, които идвали като дарение. Григоров се закани да съди ген. Танов за обида, но след десетина дни изненадващо оповести, че генералът е “добър офицер” и си върши работата.

Скандалите с БЧК засегнаха и Главното мюфтийство, след като стана ясно, че масло, дарено за мюсюлманите,  е било отклонено от мюфтийството. Тези разкрития повлякоха след себе си други и се стигна до остър спор кой е легитимният върховен орган на мюсюлманското изповедание у нас и кой е законният главен мюфтия. Спорът доведе до ареста на бившия главен мюфтия Недим Генджев, който впоследствие също бе освободен. Сапунената сага около БЧК и главното мюфтийство засега затихна, без да даде отговор кой я сътвори, имало ли е далавери и кой е легитимен главен мюфтия на мюсюлманите в България.

Споделяне

Още от България