Драгомир Стойнев:

Шефът на БЕХ е сменен заради разследването срещу него

Това му коствало допуска до секретна информация и пречело на работата му

Михаил Андонов, сн.: БГНЕС

Председателят на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов е сменен, защото му е отнет достъпът до определена информация, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

Стойнев поясни, че "доколкото знае" достъпът на Андонов е отнет заради досъдебно производство срещу него, но не уточни за какво е разследването.

 

Още в началото на април главният прокурор Сотир Цацаров обяви за образувани пет нови дела за умишлена безстопанственост в ресорното енергийно министерство, НЕК, ДКЕВР и едно разследване, което се води лично срещу шефа на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Той се оказа проверяван от прокуратурата заради неизгодни контракти с адвокатски фирми за представителство на енергийния холдинг в съда и за оказване на правна помощ. В сряда от прокуратурата съобщиха за Mediapool единствено, че разследването на Михаил Андонов продължава.

 

"Ние трябва да спазим закона и когато има досъдебно производство, му се отнема достъпът до секретна информация”., заяви Стойнев

 

Само преди месец неуспелият председател на ДАНС Делян Пеевски съобщи в качеството си на депутат от парламентарната трибуна, че Андонов е уличен в сключване на договори с шурея си и е разследван от прокуратурата.

 

Без достъп до класифицирана информация Андонов не може да посещава важни стратегически за страната обекти, аргументира се Стойнев.

 

"Поради тази причина взех решение да бъде сменен целият борд на БЕХ", посочи министърът.

 

Той коментира още, че за да бъде реформиран секторът, първо трябва да бъде спасен.

 

Преди ден Стойнев освободи досегашния Съвет на директорите на БЕХ, в който влизаха изпълнителният директор на холдинга Михаил Андонов, който е на поста от пролетта на 2011 г., а преди това за кратко беше шеф на НЕК, както и бившият служебен зам.-министър на енергетиката Божан Стоянов и Тодор Шопов.

 

В съвета бяха назначени двама нови членове – шефът на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2“ Георги Христозов, който бе спряган за зам.-министър на енергетиката, но очевидно ще се размине с този пост, както и Боян Боев, който също идва от ТЕЦ "Марица Изток 2", където е бил финансов директор.

 

Христозов вече е бил в управата на БЕХ, когато холдингът експресно бе сформиран през септември 2008 г. чрез преобразуване на тогавашния “Булгаргаз холдинг“ в “Български енергиен холдинг“. Имащият по банкови сметки 3.5 млн. лв. енергетик е дългогодишен директор на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2“, като през 2002 г. бе отстранен от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Милко Ковачев от поста, но бе върнат от тройната коалиция и оттогава е начело на въглищната централа.

 

През декември 2010 г. пловдивската прокуратура започна разследване на ръководството на ТЕЦ “Марица Изток 2“ заради безстопанственост и сключване на неизгодни сделки за милиони евро.

 

По данни на Mediapool Христозов като шеф на ТЕЦ “Марица Изток 2“ е имал разрешение от Държавната комисия за сигурността на информацията за достъп до класифицирана информация, но все още не било напълно решено дали точно той ще е изпълнителен директор на холдинга. По традиция председател на борда е заместник-министърът с ресор енергетика, какъвто обаче все още не е назначен и за какъвто досега се спрягаше именно Христозов.

 

Според документ на Старозагорския районен съд, публикуван от сайта Биволъ, Христозов е бил осъден през 1989 г. да плати 1000 лв. глоба за това, че извършил банков превод в чужбина с фалшив документ. Тъй като той е реабилитиран, това провинение не му пречи да има допуск до класифицирана информация.

 

Другият нов член на управата на БЕХ Боян Боев също идва от ТЕЦ “Марица Изток 2“, където е бил финансов директор, както и изпълнителен директор на футболния клуб “Берое“, чийто собственик стана държавната електроцентрала по време на мандата на ГЕРБ през септември 2011 г.

 

Засега не е ясно кога в Съвета на директорите на БЕХ ще бъде назначен трети член, за да може органът да се събере в пълен състав и да избере изпълнителен директор и председател, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката за Mediapool. От там не можаха да коментират и дали министър Драгомир Стойнев смята да прави други промени в ръководствата на държавните енергийни дружества.

 

Смяната на ръководството на БЕХ става в момент, в който трябва да се разделят "Националната електрическа компания" и "Електроенергийния системен оператор", който в момента е част от НЕК и ползва електропреносната мрежа, която е собственост на НЕК и обезпечава теглени от дружеството кредити, но трябва да стане собственост на ЕСО. Заради забавеното с повече от година разделяне Европейската комисия заведе дело срещу страната ни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес