Шефът на БЕХ: Защо когато държавата помага, се говори че тя изнудва някого?

Коен препоръча КЗК да се заеме с цените на газа

Жаклен Коен, сн. БГНЕС

Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Това заяви в неделя директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен по повод коментара на ”Овергаз”, че ситуацията със спрените руски доставки е опит да се открадне бизнеса ѝ.

Коен отрече, че Булгаргаз е била длъжна като обществен доставчик да се намеси в ситуацията със спрените доставки и да осигури газ за клиентите на частната компания, с каквато позиция излезе преди ден ”Овергаз”.

С нея ”Овергаз” отхвърли обвиненията, че не е информирало своевременно за проблема, с което е поставило способността на държавата да реагира на изпитание.

”Спекулацията е, че ”Булгаргаз“ е длъжен. Не, ”Булгаргаз“ не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. ”Овергаз“ не е такъв клиент. ”Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ. Направете едно проучване какво съдържат лицензите на ”Булгаргаз“ и ”Овергаз“. Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже ”държавата ме мачка“, заяви Коен пред БНР.

Той коментира и писмото на руското Министерство на външните работи, в което се твърди, че ”Газпром” е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и ”Газпром” за ”регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси":

”Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините. Не през последните 24 часа. На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-тия час".
Според Коен 10%-тно увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

”Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, според мен, не е лошо да се сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да се направи един икономически анализ”, препоръча изпълнителния директор на БЕХ.

”Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?