Шефът на БЕХ Жаклен Коен препъва газовата връзка с Гърция

Бави се заемът за проекта от ЕИБ вероятно поради репутационен риск с Коен

Жаклен Коен, архивна снимка БГНЕС

Перспективата България да получава скоро различен от руския природен газ чрез интерконектора с Гърция се натъкна на неочаквано препятствие след завръщането на Жаклен Коен начело на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Жаклен Коен. Парадоксалното е, че отстраненият през 2016 г. от енергийния министър Теменужка Петкова заради забавено уреждане на заем за дълговете на НЕК Коен, сега се оказва проблем за тегленето на такъв от проектната компания "Ай Си Джи Би",  в която акционери с равни дялове са БЕХ и италиано-гръцкото дружество "Посейдон". 

Българското правителство предостави държавна гаранция за кредита от 110 млн. евро, който бе одобрен от Европейската комисия. На тази база миналата година бе сключен меморандум за осигуряване на преференциален заем за БЕХ за тази сума за изграждането на интерконектора на обща стойност 240 млн. евро.

Проектодоговорът за кредитирането с всички клаузи по него е бил изготвен още преди назначаването на Коен за директор и дори е бил приет от бившия съвет на директорите на енергийния холдинг и изпратен за одобрение и в Министерството на енергетиката. В него обаче се съдържала предложена от ЕИБ клауза, която гласи, че ако към предоставяното финансиране имат отношение лица, носещи личен репутационен риск, то може да не бъде отпуснато или да бъде прекратено на следващ етап. Това обясниха пред Mediapool източници, запознати с хода на преговорите, след като "Капитал" съобщи, че ЕИБ отказвала да подпише финалния договор заради странно върнатия начело на БЕХ Жаклен Коен. Причината е, че той е влязъл в списъка на ЕИБ с лицата с личен риск още при предишния си мандат в БЕХ, заради връзката си в миналото с "Мултигруп".

Сега енергийното министерство обмисля как да промени тази клауза, тъй като със замяната на бившия директор на БЕХ Петьо Иванов с Жаклен Коен възниква реална опасност за кредитирането. Блокиране на парите би било скандално, защото проектът за газовата връзка  е финансово подкрепен от Европейската комисия с 84 млн. евро. Отделно, проектът се ползва с безрезервната политическа подкрепа както на ЕС, така и на САЩ, поради ключовата му роля за диверсификацията на газовите доставки за България и региона.

От Министерството на енергетиката обясниха пред Mediapool само, че клаузите по договора на БЕХ с ЕИБ все се уточняват и предстои подписването му. Кога може да се очаква това, от ведомството не посочиха.

Според експерти е възможно енергийния министър Петкова да предложи на финансовата институция да приеме гаранции, че Коен няма да има никакво отношение към финансирането, което е предназначено за "Ай Си Джи Би". Те смятат, че въпросът далеч не е в това дали договорът за заема ще бъде подписан от Коен или от друг представител на БЕХ, или дори от страна на енергийния министър.

Проблем има със самото ново назначение на някогашния директор на холдинга, който не бе открит за коментар.

Коен изненадващо смени Петьо Иванов в БЕХ миналия петък. Формалният повод бе изтеклият мандат на целия съвет на директорите. В него преназначен беше шефът на ТЕЦ "Марица Изток 2" Живко Динчев, а директорът на държавните мини "Марица Изток" Андон Андовон измести шефа на НЕК Петър Илиев. Промените вече са вписани в Търговския регистър и тримата нови членове имат тригодишен мандат.

Жаклен Коен е от старите кадри на "Мултигруп" и е смятан за човек, представляващ интересите на ДПС в енергетиката, които напоследък излизат на светло след покупката на ТЕЦ "Варна" от почетния лидер на Движението Ахмед Доган.

Първия път Жклен Коен бе назначен за шеф на БЕХ буквално в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г., когато титулярът Иван Йончев се оттегли заради нужда от лечение. Преди това той беше член на борда на АЕЦ "Козлодуй", още по-рано - управител на "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Коен запази поста си начело на БЕХ след идването на второто правителство на ГЕРБ през есента на 2014 г.

През февруари 2016 г. обаче бе отстранен точно месец, след като се хвърли да защитава енергично решението на "Газпром" да ореже газовите доставки за частната компания "Овергаз“.

След отстраняването му от БЕХ Коен намери пристан в борда на неработещото дружество "Южен поток България", а след това бе назначен за председател на борда на АЕЦ "Козлодуй“. Засега не е ясно дали ще запази този пост или ще има смяна и в ръководството на ядрената централа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес