Шефът на благоевградската полиция поема ГДБОП

Шефът на благоевградската полиция поема ГДБОП

Началникът на благоевградската полиция комисар Кирил Георгиев е новият ръководител на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. От няколко дни медиите спрягат името му за овакантения от Ваньо Танов пост, а в сряда вътрешният министър Румен Петков потвърди новината пред БНР.

В средата на миналия месец Танов хвърли оставка с мотива, че политически  чадъри пречат на антимафиотите да се борят с контрабандата и корупцията по високите властови етажи. Това обаче няма да му попречи самият той да влезе в политиката, като се кандидатира за кмет на Русе, най-вероятно от партия ГЕРБ.  Танов бе единственият директор на спецслужба, който по някакви причини си позволяваше да поддържа имидж на “непокорен”.

Според публикации в пресата другият вариант за наследник на Танов бил комисар Румен Стоянов, който е началник но софийската дирекция. Той имал подкрепата на главния секретар Илия Илиев, докато Кирил Георгиев – на Валентин Петров, директор на Генерална дирекция “Полиция”.  Какво е надделяло в избора на министъра не е ясно.

Кирил Георгиев пое ОДП-Благоевград в края на 2005 г. от отстранения ген. Янев, чийто подчинени “респектираха” до смърт Ангел Димитров-Чората. Преди това Георгиев е работил кюстендилското звено БОП, специализирал е във ФБР.

При перспективата от МВР да бъдат извадени ключови служби като контраразузнаването и оперативното издирване, които са гласени да се влеят в бъдещата агенция по сигурността, за Румен Петков е от изключително значение антимафиотите да бъдат оглавени от човек, които ще е верен на политиката му, тъй като ГДБОП ще остане единствената спецслужба в ръцете на силовия министър, освен чисто охранителните подразделения.

По повод предложението на Бойко Борисов настоящият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев да оглави бъдещата Национална агенция “Сигурност”, вътрешният министър сподели оценката на столичния кмет за качествата на Илиев в педаването "Денят започва" на БНТ, но не и за смяна на поста му.

“Мисля, че въпросът с издигането на ген. Илиев от МВР и оглавяването от него на агенцията не е актуален, поне аз считам, че той има още много какво да даде на вътрешното министерство”, заяви Румен Петков.

Той отказа да коментира противоречията между него и премиера и въобще вътре в БСП около създаването на новата агенция, в която се очаква да влезе конраразузнаването, което сега е към МВР. Румен Петков и Бойко Борисов са срещу създаването на новата структура.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?