Шефът на БЛС: До 15 дни може да имаме 400 заразени от Covid-19

Шефът на БЛС: До 15 дни може да имаме 400 заразени от Covid-19

След 15 дни случаите на коронавирус у нас може да бъдат 400, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в четвъртък, когато бяха потвърдени нови 9 случая на заразени с коронавирус, с което общият брой за страната стана 16, от които един починал.

"Нашата държава е поредната, в която навлиза коронавирус, би трябвало да се учим от опита на тези, при които епидемията вече е в разгара си или преминава", каза той пред БНТ.

Математическите модели показват, че при прилагане на карантина, така както се прави в европейските държави, разпространението на болестта е значително по-малко, добави д-р Маджаров.

"В нашата държава не се прилага достатъчно строга карантина. Категорично трябва да е ясно на всички в нашата държава, че дистанцирането един от друг, спазването на хигиенни мерки и непосещаването на места където има много хора е изключително важно за цялото общество, не само за всеки у нас", коментира още Иван Маджаров.

Той обясни, че има коренна разлика в това как функционира системата на здравеопазване в спокойно време и във времето, когато трябва да се овладее епидемия или бедствие. Сега държавата трябва да направи икономически разчет за средствата, които трябва да се отделят, за да се покрият разходите на системата за здравеопазване и отделно от това да се канализират средства и материали за справяне с кризата.

"Имаме достатъчно болници в България. В страната разполагаме с не по-малко от 2 000 интензивни легла", посочи още д-р Иван Маджаров.

Той заяви, че имаме система от добре оборудвани лечебни заведения.

"Не може да оставим обезверени екипи да се борят с епидемията в болницата. Ако някой си мисли, че няма да плати на българските лекари, които работят в държавни болници, жестоко се лъже", каза още шефът на лекарския съюз.

Той обаче сподели опасение, че някой се опитва да измисли такъв вариант през НЗОК.

"Това нещо не бива да се допуска. В момента се борим с криза", предупреди д-р Иван Маджаров.

Споделяне

Още от България