Шефът на БНБ: Делът на лошите кредити се повишава, но банките са защитени с капиталови буфери

Шефът на БНБ: Делът на лошите кредити се повишава, но банките са защитени с капиталови буфери

Банковата система има достатъчно капиталови буфери срещу рисковете, поети от банките, заяви пред журналисти в четвъртък управителят на БНБ Иван Искров. “Не е страшно, че делът на кредитите, необслужвани повече от 90 дни, се повишава, а е важно те да имат покритие с капитал”, поясни той.

Няма такъв въпрос какъв размер лоши кредити може да понесе банковата система, заяви Искров. Може да има проблем в една банкова система и при четири процента лоши кредити, каквито случаи имаме в някои страни от Западна Европа, и може да имаме страни, където лошите кредити са много по-високи и нямат проблеми, посочи той.

"Лошият кредит представлява кредит с просрочие над 90 дни, тези кредити в България в момента са около 16 процента за цялата банкова система, каза Искров. Сам по себе си обаче този показател не говори чак толкова много, защото срещу тези лоши кредити има съответния процент ликвидни обезпечения, съответния процент провизии, които в значителна степен покриват този коефициент", коментира управителят на БНБ.

Искров отбеляза, че БНБ винаги публикува и капитала, който има банковата система, и съответно капиталовия излишък. Ние имаме значителен капиталов излишък, който позволява поемане на риск от банките – кредитиране на нов бизнес, обясни Искров. Това, което доведе до големи проблеми в еврозонота, бяха не кредитите, а така наречените пазарни рискове, поети чрез различни дългови книжа. В нашите банки няма такива книжа, затова не трябва да се вторачваме в само един показател – лошите кредити, коментира още той.

Според Искров размерът на лошите кредити нараства, защото има проблеми в икономиката и ролята на Централната банка в такъв случай е да изисква адекватно отделяне на капитал и провизии от страна на банките, или пък внасяне на собствен капитал от собствениците им. Това го правим от години и не виждам защо не се разбира, заяви управителят на БНБ.

По повод прогнозите за икономиката през тази година Искров каза, че според анализа на БНБ, който се основава на ревизираните данни на ЕК и ЕЦБ, може да се очаква икономически растеж 0.7 процента за 2012 г. Има много променливи, те трябва да се следят и данните да се ревизират надолу или нагоре, но оценката на МВФ за България е много положителна, каза още Искров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес