Шефът на БНБ: Енергетиката и транспортът крият опасности за икономиката

Банковата система е стабилна, но има слабости в надзора

Шефът на БНБ: Енергетиката и транспортът крият опасности за икономиката

Енергетиката и транспорта крият опасности за икономиката, заради квазифискални дефицити. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред бТВ в първата си публична проява след избирането му на поста през лятото на 2015 г.

Освен Бюджет 2016, Радев коментира и банковата система. По думите му няма външна или политическа намеса в работата на БНБ.

Банките са стабилни, но има слабости в надзора

Банковата система като цяло е стабилна, но очевидно има слабости в банковия надзор, каза Димитър Радев.

"Старата система концентрираше всички права и отговорности в един човек. Тази система беше променена. Сега всички членове на управителния съвет на БНБ имат отношение по въпроса", каза управителят на Централната банка.

В бъдеще се предвижда управителният съвет на БНБ да одобрява вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи надзорната дейност.

Всяко тримесечие управлението ще отчита пред ръководството на Централната банка установените проблеми, предприетите мерки и промените в акционерната структура на банките.

Веднъж годишно то ще преминава и одит за спазване на правилата за надзорна дейност.

Планът предвижда извън банковия надзор да се създаде и дирекция "Преструктуриране на банки".

"Банковата система като цяло е стабилна, Търговските ни банки са с висока ликвидност, но окончателното възстановяване на доверието минава през стрес тестове и външни оценки", зави още Радев.

През следващата година предстои провеждането на стрес тестовете на банките у нас.

В бюджета за 2016 г. е намерен баланса

В бюджета за 2016 г. е намерен баланса, смята гуверньорът на БНБ.

"Има критики към бюджета, че е прекалено консервативен, и че е прекалено оптимистичен - това обикновено означава, че е намерен баланс", каза Димитър Радев.

Той посочи, че "има опасности за икономиката в сфери като енергетиката и транспорта". Причината – в тези два сектора "има така наречени квазифискални дефицити, които могат да се превърнат в реални дефицити", посочи Радев.

Той отбеляза, че са планирани реформи, но предстои да видим "до колко ще се случат".

В коментар за евентуалното влизане на България е еврозоната, Радев заяви, че е рано да се дават конкретни дати, тъй като има много предварителни стъпки за това в сфери като банковия надзор и оценка на качество на активите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?