Шефът на БНБ напуска ръководството на НДСВ, но остава член на партията

Новият управител на БНБ Иван Искров е връчил днес на премиера и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски оставката си като заместник-председател на НДСВ и член на ръководните органи на партията - Политическия и Националния съвет, съобщиха от пресцентъра на НДСВ.

Искров напуска ръководството на партията "в съответствие с наложилата се практика управителят на централната банка да не бъде политически обвързано лице", уточняват от пресцeнтъра.

От съобщението обаче става ясно, че Искров остава редови член на партия НДСВ, тъй като не е депозирал и подобна оставка. Новият гуверньор на БНБ намеква, че ще замрази партийната си дейност, подчертавайки в оставката си пред Сакскобургготски, че няма да взема участие в обществено-политическия живот на партията по никакъв начин, докато е управител на БНБ.

В деня, когато бе избран за гуверньор - миналия четвъртък, на въпрос дали ще напусне партия НДСВ, Иван Искров отговори, че няма законово изискване за това, но и няма практика управителят на централната банка да бъде политическа фигура. "Много скоро след среща с премиера ще обявя своите намерения", добави тогава Искров.

Два дни по-късно, пред Дарик радио на въпрос има ли елемент на колебание дали ще напусне НДСВ или разговора с премиера е въпрос на добро възпитание, Искров заяви: "Тук не става въпрос за колебание, по-скоро за възпитание и за огромно уважение към човека, който ме назначи", визирайки Симеон.

На днешната си среща с премиера Искров е благодарил за оказаното му доверие и подкрепа при номинирането и избирането му за управител на централната банка от страна на управляващото мнозинство, допълват от пресцентъра на НДСВ.

Споделяне

Още от Бизнес