Шефът на БНБ предупреди за влошаване на икономическата криза

Очаква се ръст на лошите кредити в следващите месеци

Димитър Радев

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за възможно влошаване на икономическата криза.

Това става ясно от негово изказване в бюлетина в Асоциацията на банките в България по повод Деня на банкера - 6 декември.

Втората вълна от Covid-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза, а оттам и влошаване на кредитните портфейли на банките, пише Димитър Радев. Той смята, че банките трябва да се подготвят да работят в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата. Основният ефект върху банките от изострянето на кризата ще бъде покачването на дела на лошите кредити, който по последни данни е към 8%, но е доста над средния за ЕС.

Радев изтъква добрата позиция, в която българският банков сектор е влязъл в кризата, както и навременните надзорни мерки, чрез които ще се осигури преминаване през този тежък период. В първите дни на кризата БНБ обяви няколко мерки на стойност 9.3 млрд. лв., с които подсили банките - капитализиране на печалбата от 2019 г., отмяна на планираните увеличения на антицикличния капиталов буфер и връщането на около 7 млрд. лв. депозити на българските банки в централите им в Европа.

Управителят припомни, че кредитният мораториум от април 2020 г. е отсрочил заеми на гражданите и фирмите за около 9 млрд. лв. Обсъжда се удължаването му до 31 март 2021 г., като отсрочката по индивидуален кредит ще може да е максимум 9 месеца. Възможно е след това да се стигне до ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът.

Председателят на банковата асоциация и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов в поздрав към колегите си посочва, че в най-кратки срокове банките ще са готови с реда за новото отсрочване на задълженията. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?