С мотива "професионални и експертни качества"

Шефът на БНБ внесе номинациите за старите подуправители

Реформаторите притеснени от кандидатурата на Димитър Костов за банковия надзор

Новият управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев внесе в парламента в сряда предложението си за екип подуправители, с които да работи в следващите шест години. Както обяви още при избора си предишния ден, това са сегашните двама подуправители - Димитър Костов, който да смени управление "Банково" с ключовия "Банков надзор", и Калин Христов, която да запази управление "Емисионно", а банковото да се поеме от сегашния главен юрист на БНБ Нина Стоянова.

Така Радев спази обещанието си първата му работа като встъпи в длъжност да е номинирането на заместниците в централната банка.

В сряда на закрита за журналистите церемония Радев поет управлението на БНБ от изкаралия 12 години на поста Иван Искров, чиито два мандата ще бъдат запомнени с фалита на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) през 2014 г. и отказа му да подаде оставка.

Иван Искров е поздравил наследника си с встъпването му в длъжност и му пожелал да отстоява с твърдост независимостта и достойнството на централната банка, "както през вчерашния ден при обявяване на екипа си".

Изборът на тримата подуправителите от Радев е обяснен с "професионалните и експертни качества на всеки един от кандидатите, тяхната безупречна репутация и високи нравствени качества, както и от способността им в максимална степен да допринесат за реализирането на незабавните и стратегическите приоритети и развитието на БНБ".

Димитър Радев обеща "технократски избор" на екип още при изслушването си пред парламентарната бюджетна комисия миналата седмица.

Реформаторският блок (РБ), който подкрепи Димитър Радев, обаче изрази притеснения си от кандидатурата на Димитър Костов, който веднъж вече бе предложен от Искров за шеф на "Банков надзор", но не бе постигнат политически консенсус около кандидатурата му и тя не беше гласувана въобще в парламента.

"Костов е част от кабинета на Жан Виденов. По време на този кабинет доста банки в България фалират. При това положение и след случая "КТБ" същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на "Банков надзор" – на нас не ни изглежда подходящо", коментира депутатът от РБ Мартин Димитров пред БНР в сряда. Според него, подобна кандидатура не може да бъде подкрепена.

От изразените позиции на БСП и Реформаторския блок се разбра, че настояват за сериозна реформа в БНБ и биха предпочели с нея да се ангажират хора, които не носят отговорност за кризата с КТБ. БСП са особено настоятелни в критиките си към шефа на валутния борд Калин Христов, който точно преди година бе предложен от президента Росен Плевнелиев за управител на БНБ, а кандидатурата му бе подкрепена от ГЕРБ и ДПС.

Миналото лято Калин Христов беше един от активните застъпници на идеята кризата около КТБ и ПИБ да се реши с банкова ваканция. Същата теза защитаваха ДПС и ГЕРБ, които тогава го подкрепяха за управител на БНБ. Идеята за банкова ваканция, която, според експерти, щеше да досъсипе банковата система, не се състоя. Не се стигна и до внасяне на кандидатурата на Христов за шеф на БНБ зарази правителствената криза, както и заради страховете на Бойко Борисов, че ще го "пришият" към ДПС.

Настоящият подуправител и ръководител на управление "Банково" Димитър Костов, който бе финансов министър в кабинета "Виденов" в периода на банковите фалити и финансовия колапс на държавата през 1995 г., бе предложен за шеф на банковия надзор през януари т.г. Тогава се разбра, че той не се ползва с подкрепата на Реформаторския блок и процедурата за избора му бе прекратена. Димитър Радев обаче вероятно разчита на Димитър Костов, с когото са работили заедно в Министерството на финансите.

При предаването на властта Димитър Радев благодарил на Иван Искров за постигнатото през последните 12 години, за участието на БНБ в подготовката на членството на страната ни в ЕС и при самото членство. Според Радев кризата от последната една година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна.

В знак на приемственост Иван Искров символично връчил на Димитър Радев сребърния звънец, с който се откриват и закриват в последните 12 години заседанията на УС на БНБ. Искров подчертал, че решенията в този период са приемани с консенсус и е изразил убеденост, че тази традиция ще бъде запазена. На церемонията присъстваха управители на БНБ от последните над 30 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България