Шефът на БНБ: За нас валутният курс на лева е религия

Горанов към банкерите: Бързате с темата за покачването на лихвите

Снимка: БГНЕС

"За нас това (въпросът за курса на лева към еврото, б. р.) е религиозен въпрос", заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на годишната среща на правителството с бизнеса, организирана от в. "Капитал".

Радев отговори на въпрос на шефа на "Икономедиа" Галя Прокопиева дали е сигурно, че държавата ще влезе в "чакалнята" за еврото и еврозоната със сегашния валутен курс, доколкото теоретично той може да бъде въпрос на преговори с европейските институции. Както Димитър Радев, така и финансовият министър Владислав Горанов бяха категорични, че няма друг вариант освен присъединяване на България към еврозоната със сегашния курс 1.95583 лева за едно евро.

Управителят на БНБ очерта всички промени, през които трябва да премине централната банка, така че България да влезе в Банковия съюз на ЕС през лятото на тази година. Освен синхронизирането на законодателството, което вече е в ход, трябва да се напаснат надзорните практики и да се организира информационният обмен между БНБ и Европейската централна банка.

Необходимо е също да се уточни разпределянето на отговорностите между Франкфурт и София по отношение на Единния механизъм за преструктуриране и вноските на българските банки в Единния фонд за преструктуриране, който плаща при финансови затруднения на част от банките в еврозоната.

Резултатите от прегледа на активите на 6-те избрани от ЕЦБ банки – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк, ще са готови през юли, стана ясно още на конференцията.

Ако по това време българското правителство получи положително становище от ЕЦБ за установяване на "тясно сътрудничество" между нея и БНБ, ще бъде подадена и официална заявка за присъединяване на лева към ERMII, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Той коригира изказването си от понеделник, според което 1 януари 2022 г. е най-ранната възможна дата за смяна на лева с еврото. По думите му това не може да стане на 1 януари, защото преди това България трябва да получи положителен конвергентен доклад от ЕЦБ, който изисква техническо време.

Запитан за очакванията за вдигане на лихвите в еврозоната, управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че не очаква никаква съществена промяна по отношение на лихвите до края на лятото на тази година. Но, така или иначе, перспективата за влизане в по-високи лихвени равнища предстои, каза Радев.

"Отдавна банкерите подгряват темата за вдигането на лихвите. Но бързате малко. По мое мнение поне още 1-2 години ще продължи инерцията на ниските лихви", каза финансовият министър Владислав Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?