Шефът на БНР пита Борисов защо реже парите на радиото, а в БНТ и БТА изсипва милиони

Шефът на БНР пита Борисов защо реже парите на радиото, а в БНТ и БТА изсипва милиони

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати в сряда писмо до премиера Бойко Борисов с недоумение защо се намалява бюджета на радиото с близо 450 000 лева, а в същото време на другите две обществени медии - БТА и БНТ, се изсипват милиони.

Балтаков директно пита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато за БНТ се одобрява трансфер от 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения за излъчването на програмите ѝ и трансфер към Българската телеграфна агенция от 2.750 милиона лева.

Генералният директор на БНР предупреждава, че намаляването на средствата за капиталови разходи заплашва да постави радиото в неадекватна за обществото позиция, тъй като "ще забави дигиталното развитие и обновяването на техниката за излъчване".

Андон Балтаков определя подобна политика спрямо БНР като "тенденциозна и преднамерена" и уточнява, че не може да бъде обяснена с намаляване на част от държавни разходи за сметка на пандемията.

Балтов посочва, че радиото е журналистическата организация с най-голямо доверие в обществото, а в условията на криза ръководството на обществената медия успява да изчисти над 5.5 милиона лева дефицит.

Преди седмица кабинетът "Борисов" взе решение за отпускането на 20 млн. лв. за БНТ. От правителствената пресслужба се мотивираха, че със средствата ще се разплатят "натрупани просрочени задължения за услугата пренос и разпространение на програмите на БНТ чрез наземно цифрово радиоразпръскване".

Средствата за БТА пък бяха отпуснати за финансово обезпечаване на безвъзмездното разпространение на "актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп".

Законът предвижда в срок от една година БТА да започне да разпространява свободно и безвъзмездно собствените си информации с изключение на произведения, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес