След решението на ВКС

Шефът на БНР възстанови Лили Маринкова и веднага я пенсионира

Сн. Dir.bg

По-малко от един ден. Толкова продължи възстановяването на работа на легендарния водещ и бивш шеф на програма "Хоризонт" на БНР Лили Маринкова в изпълнение на решението на Върховния касационен съд (ВКС), с което бе отменено уволнението ѝ.

За разлика от заповедта му от юни 2016 г., генералният директор на националното радио Александър Велев този път реши да пенсионира Маринкова, тъй като е придобила право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Всички обезщетения, дължими на журналистката, ще бъдат изплатени, съобщават от БНР във вторник. Самата Маринкова предвиди този развой на събитията няколко часа по-рано, когато дойде в сградата на обществената медия, носейки съдебното решение за възстановяването ѝ.

"То може да бъде само за един ден, но при всяко положение вярата в съда ми се върна", обобщи тя пред чакащите я колеги след разговор с отдел "Човешки ресурси".

Противно на решението на Велев да я пенсионира, тя демонстрира желание да продължи работата си в БНР, защото "ние не работим нито за Александър Велев, нито за редакторите, а за слушателите". Коментира и, че с уволнението ѝ новоназначеният тогава генерален директор е искал да респектира и всее страх сред колегите ѝ.

"Знам със сигурност и че подслушват коридорите. Струва ми се, че е била мярка, за да създаде впечатлението на някои хора, че си изкарват заплатите. Има такива хора в някои институции, за които се казва, че се грижат за националната сигурност", добави Маринкова.

Основният мотив за oтмяната на уволнението ѝ бе, че в случая не става въпрос за търговско предприятие по смисъла на Кодекса на труда (КТ), какъвто член от закона бе използвал за основание Александър Велев.

"БНР не може да се определи като предприятие, за което е приложима хипотезата на чл. 328, ал. 2 КТ. Нормата не може да се тълкува разширително, като нито нормативният акт, нито практиката признават "предприятие в широк смисъл", даващо право на работодателя за уволнение на разглежданото основание", категоричен беше Върховния касационен съд по казуса.

Освен това магистратите ѝ присъдиха обезщетение от 15 505 лева за времето от уволнението ѝ до подаването на жалбата срещу него в съда около шест месеца по-късно. БНР бе осъдено да поеме адвокатския хонорар на защитника ѝ, както и разноските по делото за общо над 1100 лева.

Междувременно председателят на Радиосдружение "Подкрепа" в БНР към КТ "Подкрепа" Дарина Григорова обяви, че организира протест в сряда. Демонтрацията обаче няма общо с пенсионирането на Лили Маринкова, а е във връзка с финансовите претенции най-вече на музикалните състави в радиото, които неотдавна протестираха и пред Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?