Шефът на БНР защити правото си да отстрани Лили Маринкова

СЕМ се срещна с инициативния комитет, настояващ за връщане на журналистката

Шефът на БНР защити правото си да отстрани Лили Маринкова

Съветът за електронни медии се срещна във вторник с представители на инициативния комитет, който миналата седмица започна подписка в защита на журналиста Лили Маринкова с искане за връщането ѝ в БНР.

След разговора Юлиана Методиева от сайта за човешки права "Маргиналия“ подчерта, че уволнението на Лили Маринкова като журналист, свалянето ѝ от програма "Хоризонт", където тя води 25 години "Неделя 150", е дълбоко неприемливо.

"Въпросът, който аз задавам, е защо господин Александър Велев отне на българските слушатели журналистката с безспорно висок рейтинг, не паднал през всичките тези години на сложни преходи, на сложни правителства и конюнктури - Лили Маринкова", каза Методиева.

Тя и останалите от инициативния комитет обясниха, че че не са искали среща с новия генерален директор на БНР Александър Велев.

Председателят на СЕМ Мария Стоянова посочи, че уволнението на Маринкова е в правомощията на генералния директор на БНР, а не на Съвета. В отговор на въпрос от страна на медийните надзорници, Александър Велев обясни, че "всеки новоизбран генерален директор има право да подбере собственият си екип"

"Госпожа Маринкова имаше един единствен договор в Радиото като директор на програма "Хоризонт". Госпожа Маринкова, чисто правно, нямаше втори договор в Радиото, така че аз не съм я уволнявал по друг параграф. Мисля също, че на генералния директор на Радиото има правото да определи кой ще води и как ще изглежда програмата му, защото той защитава концепция тук, в крайна сметка, и по силата на нищо не съм задължен да предложа на госпожа Маринкова да води "Неделя 150" и аз не го и направих", каза Велев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?