Шефът на БНТ предпочете "Евровизия" пред делото си за алкохол зад волана

СГС напомни на Каменаров, че съдът е приоритет пред службата

Снимка: БГНЕС

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров не се яви в петък пред Софийския градски съд (СГС) за първото заседание по делото си за шофиране след употреба на алкохол и така принуди съдия Атанас Атанасов да го отложи за следващата насрочена дата – 4 юли.

Официалната причина, изтъкната от подсъдимия, бе, че той бил ангажиран с финала на музикалния конкурс "Евровизия", който се провежда в Португалия.

Нещо повече – Каменаров дори известил магистратите, че няма да има възможност въобще да стъпи в съда до 20 юли, тъй като в този период щял да бъде зает с поредица от командировки, свързани с уреждането на рекламните права на БНТ по излъчването на Световното първенство по футбол в Русия.

Очаквано, това предизвика възмущението на съдия Атанасов, който записа в протокола, че явяването на Каменаров пред съда по дело от общ характер е основание за освобождаване от служебните му ангажименти в дните, когато се провеждат заседания, а не обратното.

Очевидно генералният директор на обществената телевизия не разглежда като основен приоритет явяването си по делото, въпреки че от неговия изход всъщност зависи ръководният му пост. Миналата година Каменаров бе осъден условно от Софийския районен съд на 1 година и 3 месеца за шофиране с 1.6 промила алкохол в кръвта.

Ако присъдата му бъде потвърдена и на втора инстанция от СГС, шефът на БНТ ще изпадне в директна несъвместимост с изискванията за тази длъжност, тъй като Законът за радиото и телевизията забранява в ръководствата на двете обществени медии да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер. Дали присъдата на Каменаров в случая ще бъде условна или ефективна, няма никакво значение, тъй като забраната визира и двете хипотези.

Градският съд вече е отказал преразпит на свидетелите по делото по време на разпоредителното му заседание, което означава, че когато генералният директор на БНТ благоволи да се яви в зала, казусът вероятно ще бъде разгледан в рамките на едно заседание, пише специализираният сайт "Дефакто".

Константин Каменаров бе заловен да шофира пиян на 23 юни 2016 г. Защитната му теза е, че положителният алкохолен тест се дължал на разтвор от билка "златен корен", който той консумирал с чист етилов алкохол, за да стимулира метаболизма му. Друг в еъпросът, че забраната за шофиране след употреба на алкохол не прави различка между консумирането на напитки за забавление и такива с евентуална терапевтична цел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?