Шефът на БНТ си намерил белезници и чака да го арестуват

Генералният директор на БНТ Кирил Гоцев обяви, че няма 5 000 лева да плати наложената му от прокуратурата парична гаранция и чака да го арестуват.

Замислената от СЕМ помирителна среща между БНТ и Би Ти Ви се провали

По-рано днес, на среща за стандартите в телевизионното новинарство и публицистика, организирана от СЕМ между представители на БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия, Гоцев напусна сбирката заедно с председателят на бора да директорите на Нова телевизия Силва Зурлева.

още

В петък Софийската районна прокуратура образува следствено дело срещу шефа на БНТ по обвинение, че е сключил неизгодна за БНТ сделка за търговско представителство с руската компания "Видео интернешънъл" (ВИ). До петък той трябва да внесе паричната гаранция, определена му от обвинението.

Гоцев заяви, че всичко, което се случва, не е атака срещу него, а срещу БНТ, защото "всяка реклама, която не влиза в БНТ, на практика отива в Би Ти Ви". Той бил чул от рекламни агенции, че им се оказва натиск да изчакват и да не сключват рекламни договори с БНТ.

Ако във вторник СЕМ реши да прекрати мениджърския договор на Гоцев, той е готов да обжалва пред съда и дори да стигне до Страсбург.

Гоцев: "Нямам пари, да ме арестуват!"

"Нямам толкова пари, нека ме арестуват", обяви Гоцев на брифинг пред журналисти и извади белезници от джоба си.

Гоцев твърди, че в петък не му било съобщено, че е обвинен, не му е връчен обвинителен акт, но информацията за това, както и за 5-те хиляди лева гаранция е предоставена на медиите.

Не става дума за обвинителен акт, а за постановление на прокуратурата за повдигане на обвинение, поясниха юристи. По закон прокуратурата не е длъжна да представя копия на документи от следственото дело, още повече, че тепърва започва работата по него.

Вчера Гоцев обвини прокуратурата, че действа като Хитлер и се закани да обжалва наложената му мярка за неотклонение. Един човек е виновен само, ако съдът излезе с решение за това, каза той.

Според Кирил Гоцев районната прокуратура си е превишила правата.

Аз с нищо не съм навредил на БНТ, а и според Сметната палата няма правни последици от договора с ВИ, каза Гоцев. Според становището обаче биха могли да настъпят за в бъдеще вреди за телевизията заради предвиденото възнаграждение за търговския представител.

Управителният съвет на БНТ няма да преразглежда договора с рекламната групировка "Видео интернешънъл", докато по него не се произнесат всички сезирани институции, обяви Кирил Гоцев.

Малко над един милион лева са рекламните приходите на БНТ през януари, а през февруари - около 600 000 лева, каза Гоцев. Той цитира част от доклад от 2001 г. на Тома Иванов, сегашен член на СЕМ, за финансовото състояние на БНТ. В доклада се казва, че поради появата на нова частна телевизия рекламните приходи ще намаляват, обясни Гоцев.

Гоцев готов да се жалва в Страсбург от СЕМ

Шефът на БНТ е категоричен, че СЕМ няма основание да започне процедура за прекратяване на мандата му.

След новината, че Гоцев е следствен, шефът на СЕМ Райчо Райков обяви, че във вторник ще бъде открита процедура за прекратяване на мениджърския договор на Гоцев. Райков още в началото на скандала с руснаците призова Гоцев сам да подаде оставка, а вчера обяви, че вече се обсъждат имена за заместник на генералния директор.

СЕМ дълго отлага процедурата като за последно миналата седмица бе поискано становище от юристи. Повечето от членовете на Медийния съвет обаче вече писаха незадоволителна оценка на Гоцев за това как изпълнява договора си. Една от констатациите - за непрозрачност, е свързана с подписването на договора за търговско представителство с руснаците зад гърба на Управителния съвет.

Гоцев каза, че ще изпрати възражение срещу становището на СЕМ, внесено в медийната комисия.

Той ще обжалва пред съда решението на СЕМ утре, ако бъде гласувана неговото освобождаване, а освен това бил посъветван от юристи, че може да обжалва и в Страсбург.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: