Шефът на борда на "Александровска" изпълнявал пет длъжности едновременно

Димитър Буланов, Снимка: БГНЕС

Шефът на борда на директорите на "Александровска" болница проф. Димитър Буланов е изпълнявал пет длъжности едновременно. Това сочат данните от проверка на здравното министерство, заяви пред Нова телевизия зам.-министърът Димитър Петров.

По информация на "Капитал" освен независим член и председател на борда той е бил консултант на болницата по граждански договор и служител, но в неплатен отпуск. Заемал е още длъжността на декан на медицинския факултет и преподавател. "Александровска" е болницата към медицинския университет.

Според Петров това е нарушение, тъй като Буланов като независим член на борда не бил следвало да има трудови отношения с болницата. Освен това професорът е попълнил декларация, че не работи в лечебното заведение, твърди зам.-министърът.

"Дано да е от незнание. Това обаче не променя обстоятелствата. Твърде много незнания и нелогични действия на този съвет на директорите се събраха", заяви Петров.

Ръководството на "Александровска" болница бе уволнено, след като здравното министерство обяви, че пари от бюджета са харчени в нарушения. Сигналът за това дойде от член на старото ръководство – доц. Александър Оскар, който обяви, че са искали от него да подписва протоколи от заседания, на които не е присъствал.

"Това, което е констатирано, е че твърденията, които изказа доц. Александър Оскар, са верни", каза зам.-министърът.

Вписването на новото ръководство на болницата бе блокирано от съда заради обжалване от старото. Според Петров когато следващите директори встъпят в длъжност ще излязат още данни за нарушения. Той коментира, че не разбира упорството на сегашното ръководство да обжалва. Зам.-министърът заподозря, че натискът за това идвал от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, който ръководеше "Александровска" седем години преди да стане част от третия кабинет "Борисов".

"През този период тя е увеличила загубите си от 30 млн. лв. на около 67 млн. лв., т.е. средно около 6-7 млн. лв. на година", заяви Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?