Шефът на БТА отива на съд заради трапезна вода

Максим Минчев определи делото като "огромно недоразумение"

Максим Минчев

Прокуратурата е внесла в петък в съда делото срещу генералния директор на БТА Максим Минчев, който ще отговаря за неизгодни сделки за доставка на трапезна вода срещу реклама, съобщава Софийският градски съд.

Според обвинителния акт Минчев Минчев е сключил две неизгодни сделки, с което е ощетил държавната медия с 93 584 лева. Това се е случило в периода 2016 г. – 2017 г. Минералната вода, която БТА рекламира в своя пресклуб е "Хисар". Същата вода се доставя и в агенцията.

Държавното обвинение съобщава, че предмет на сделките е било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти.

"При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарно ориентирано управленско решение във финансов интерес за агенцията. Не било осъществено проучване на пазара и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това", съобщават от прокуратурата.

В коментар за случая Максим Минчев определи делото като "огромно недоразумение".

“Така наречената "неизгодна сделка" е осигурявала безплатно минерална вода на служителите и гостите на агенцията като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани никакви плащания и никога не са били изразходвани обществени средства. Откакто започна проверката, ние прекъснахме този договор и в момента бюджетът на БТА се натоварва, защото започнахме да купуваме минерална вода за всички служители“, коментира той пред БНР.

Максим Минчев е оставен на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка". За неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда, наказанието е от една до шест години затвор. Делото срещу Минчев е разпределено на съдия Милен Михайлов.

Споделяне

Още от България