Шефът на "Булгаргаз" очаква укротяване и дори спад на цените през декември

България има суровина за отоплителния сезон и стойността й ще се запази под европейските нива

Николай Павлов, сн. БГНЕС

Предполагам, че след месец-два трендът в цените на газа ще се обърне и през декември ще се успокои пазарът и дори може да се очаква намаление, заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Дори и тогава държавният доставчик ще продължи да полага усилия за предлагане на по-ниски цени на българския пазар спрямо тези в Европа, които в момента са с 20% под нивата на европейските пазари, каза той пред бТВ в сряда.

Въпреки огромното повишение на европейските пазари и постигането на рекордни нива в исторически план от 50-52 евро/МВтч, у нас газът през септември струва 35.48 евро. Газовият снабдител пък бележи ръст в потреблението у нас с над 30 процента и рекордни за последните шест години продажби.

Павлов обясни, че основният фактор, който влияе цените, е повишеното търсене в световен мащаб, предизвикано от възстановяването на икономиките в световен мащаб след пандемията от коронавируса. "През последните месеци са намалени доставките за Европа и в момента газохранилищата са запълнени едва на 67 процента при 91% по същото време на миналата година, обясни газовият шеф.

Той увери, че "Булгаргаз" нагнетява природен газ в хранилището в Чирен и в края на септември запасите ще са с 8 на сто повече спрямо м.г.

Газ има до март, когато приключва добивният период от газохранилището, и нагнетените там количества на по-ниска цена ще влязат в следващите цени и затова ще се продължи политиката за поддържането им под нивата в Европа. Павлов обясни, че дружеството му успява да постигне тези цени благодарение на комбиниране и балансиране на двата дългосрочни договора с руската "Газпром" и азерската СОКАР и заложените в тях формули за ценообразуване.

Шефът на газовия доставчик съобщи, че преди ден е бил оттеглен искът срещу общинската "Топлофикация София" заради неплатени сметки за газ, след като дружеството обещало до 17 септември да погаси цялата претендирана сума. При просрочен дълг от 95 млн. лв., искът срещу столичното парно, заведен пред Софийския градски съд, е бил за 75 млн. лв. Половината от тях вече са погасени, а в петък било получено писмо, че топлофикацията ще издължи до 17 септември остатъка от 35 млн. лв.

"Помолиха съдебният иск да бъде оттеглен и да не бъде налаган запор на сметките. Вчера ние го направихме и очакваме дългът да бъде погасен в съответния срок", каза Павлов.

За останалата част от задължението, за което не е бил предявен иск, топлофикацията трябва да изготви погасителен план. Газовият шеф изрично уточни, че предявения иск не е бил свързан със спиране на доставките на общинското дружество. "Напротив оставяме паричните потоци, за да могат да си извършват плащанията", посочи той.

Павлов припомни, че преди година енергийният регулатор определи цена на газа, която се оказа значително по-висока от плащаната от топлофикациите. "Така "Топлофикация София" генерира надвзет приход от 20 млн. лв. като купуваха от нас газа на 8 лв., а го продаваха за 10 лв. и въпреки това те натрупаха нов дълг към нас – двойно увеличение", коментира той.

Столичното парно и останалите топлофикации обаче обявиха, че разходите им за закупуване на парникови газове като права за замърсяване на въздуха са нараснали значително и парите от по-евтиния газ са отишли за по-скъпите емисии. В крайна сметка от средата на тази година парното в София поскъпна с 20 на сто, а според общинското дружество тя трябва да е с още 20 на сто по-висока заради поскъпналия значително газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?