Шефът на ДАБ: Дори ЕК да ни наложи мониторинг заради контрола на границите, ще се убеди, че няма основания

Николай Чирпанлиев, шеф на ДАБ. Сн. БГНЕС

Освен съществуващия мониторинг в областта на правосъдието и вътрешните работи, вероятността България да бъде поставена под още един механизъм за наблюдение от Европейската комисия, е напълно реална, заяви в неделя пред БНР евродепутатът Ивайло Калфин.

"Аз имам доста големи притеснения за бъдещото развитие на механизма за наблюдение, защото освен това, че ние не можем да излезем от негативните оценки по него толкова време, сега над страната ни е надвиснал и нов механизъм, свързан с контрола и охраната на границите", каза той.

Калфин разказа, че еврокомисарят Сесилия Малстрьом е казала на обсъждане миналата седмица в Европейския парламент, трябва да се наложи един такъв механизъм.

"Това означава оценка, че ние не се справяме с границите си. Разбира се, забравяме за Шенген, забравяме за това, че работят българските институции както трябва и минават на управление от Европейската комисия с чести доклади. Аз предложих веднага българските евродепутати да подпишем заедно писмо, с което да кажем, че в момента проблемът се овладява и не може да се каже, че има проблем с влизането и обработката на чужденци, на бежанци. За съжаление колегите от десницата отказаха да го подпишат. Така че това също е показателно", каза Калфин.

Поставяне на България под нов механизъм за наблюдение заради проблема с бежанците не би било основателно, заяви по-късно в предаването "Неделя 150" председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Той коментира предупреждението на еврокомисаря по вътрешна сигурност Сесилия Малмстрьом, че страната ни може да е първият случай на активиране на кризисния механизъм от регламента "Дъблин-2", който регулира какви права имат търсещите убежище чужденци на територията на първата страна от Евросъюза, в която са пристигнали.


"И да бъдем поставени под наблюдение, тези, които ни поставят, ще се убедят, че няма никакви основания ние да бъдем поставени под такова. Това, че България е най-малката държава в Европейския съюз и така да се каже - най-уязвимата, не означава, че просто трябва по някакъв начин да бъде използвана за друг тип цели", каза Чирпанлиев, който незнайно защо смята, че България е "най-малката" държава в ЕС, след като има по-малки от нея и по население, и по територия.

Споделяне

Още от България