Шефът на ДАИ подаде оставка след като беше обвинен в безстопанственост

Прокуратурата обвини само половината от първоначално задържаните 12 служители

Шефът на ДАИ подаде оставка след като беше обвинен в безстопанственост

Прокуратурата повдигна обвинения само на половината от първоначално задържаните 12 служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ), сред които е и изпълнителният директор на ведомството Валентин Божков. Това съобщи пресцентърът на прокуратурата.

 

Обвинението е поискало от министъра на транспорта подведените под отговорност да бъдат освободени временно от длъжност, съгласно Закона за държавния служител, до приключване на разследването.

 

Шефът на ДАИ Валентин Божков обяви, че вече е депозирал молбата си за оставка в Министерството на транспорта. Мотивите ми са лични, каза Божков пред "Труд" и отказа да коментира повдигнатите му обвинения. Според адвоката му Христо Георгиев Божков е обвинен в неумишлена безстопанственост и е пуснат на свобода с най-леката мярка за неотклонение ”подписка”.

 

Министърът на транспорта Данаил Папазов заяви пред журналисти във Варна, че ще вземе отношение по искането на прокуратурата и отстраняването на обвиняемите служители от ДАИ в понеделник, защото в момента е извън София.

 

Акцията

 

Акцията по разкриване на корупционна дейност и престъпление по служба, при която бяха задържани 12 служители на агенция "Автомобилна администрация" беше проведена във вторник на територията на София, Благоевград и Велико Търново.

 

В нея са участвали представители на Софийска градска прокуратура, Държавната агенция "Национална сигурност" и Главната дирекция "Национална полиция".

 

По време на съвместната операция са "проведени процесуално-следствени действия по документирането на престъпната дейност, иззети са парични суми в левове и евро и са повдигнати обвинения на шест лица, едно от които е ръководителят на ведомството – Валентин Божков", се казва в съобщението на прокуратурата.

 

В него не са посочени имената на останалите обвиняеми, нито на първоначално задържаните. Според публикации в пресата сред задържаните за 24 часа е била секретарката на Божков, както и дъщерята на главния инспектор на ДАИ-Благоевград Димитър Миленков – Ася. В началото на юли Миленков е бил арестуван с подкуп от 200 евро и 120 лв., но е бил освободен под гаранция.

 

Разпитите на част от обвинените бяха извършени в сряда в сградата на БОРКОР на площад "Св.Неделя" в София, където се намират и помещенията на специализираното звено за борба с корупция на Софийската градска прокуратура.


"Продължава извършването на активни действия по разследването от екип следователи на следствения отдел при Софийска градска прокуратура и служители на ДАНС", се казва още в съобщението на прокуратурата.

 

Транспортният министър: Ще ги освободим най-рано в понеделник

 

Във Варна пред журналисти транспортният министър Данаил Папазов съобщи, че обвинените ще бъдат освободени от заеманите длъжности най-рано в понеделник.

 

Министър Папазов потвърди, че арестите и обвиненията са по подозрение за съществуване на корупционна схема в ДАИ на базата на подадени сигнали от потърпевши.

 

"Става дума главно за провеждане на изпити, издаване на лицензи. Прокуратурата и компетентните органи се занимават с този въпрос. Не мога да ви дам подробности, и аз очаквам такива. Надявам се, в следващите няколко часа действително да получим картината. Най-точно ще бъде утре да ви кажа, че имам такава", каза министър Папазов.

 

На въпрос дали е бил в течение на тази операция, той коментира: "Доста сигнали имаше за корупционни схеми - и в министерството, и в прокуратурата. Повечето се дублираха. Зная, че компетентните органи работеха по тези сигнали". Папазов допълни, че в сигналите името на шефа на ДАИ Валентин Божков не се е споменавало.

 

Божков пое ДАИ през юли 2011 година с назначение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, както тогава бе уточнено от транспортното министерство. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала “Тракия” на 15 юни, при която загинаха 8 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България