Шефът на ДАНС: Имаме си чудесно организирана престъпност

Шефът на ДАНС: Имаме си чудесно организирана престъпност

Анализирайки организираната престъпност в България, председателят на ДАНС Цветлин Йовчев заяви в петък, че българската престъпност е с "изключително" високо ниво на организираност. По скалата на ДАНС повечето банди получават оценки между "3" и "4".

В случая "3" са структури, които са способни да управляват престъпните процеси, в които участват, а "4" вече имат и добра способност да се адаптират към променящата се обстановка.

Йовчев, който се изказа по време на кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), се впусна и в градивна самокритика. "Ние като че ли не успяваме в момента в противодействието. Дори и да имаме добра ефективност в рамките на организацията, ние все още не можем да кажем, че сме организирали противодействието на престъпността като процес", каза той.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов също заяви, че междуинституционалното взаимодействие трябва да бъде подобрено, макар в последните месеци всички институции в правоохранителния сектор да твърдят, че то е по-добро от всякога. "През последните 20 години държавата е създала условия някои от емблематичните фигури на прехода да легализират бизнеса си", допълни още Цветанов.

По-голяма контрабанда на цигари

В рамките на дискусията за заплахите от организираната престъпност, експертът от ЦИД Тихомир Безлов фокусира своето изказване върху увеличилата се контрабанда на тютюневи изделия. Според него тя нанася най-сериозните щети за бюджета и бележи увеличение от 400 млн. лева през 2009 година на 700 млн. лева за 2010 година

"Това, което наблюдаваме в момента е, че България от година и половина е част от международни канали. Нещо, което беше характерно за Полша, прибалтийските държави, централно европейските и близкоизточните", заяви Безлов

"От акцизи загуби на бюджета през 2008 са между 140-170 млн. лева,, за 2009 – 440-530 млн. и това, което се очаква са 700 млн. загуби за тази година", заяви експертът. По думите му тези процеси се забелязват в много други европейски страни и особено отчетливо във Франция

В България нелегалният пазар на цигари е около 40% в момента.

"Имаме между 33-45% свиване на легалния пазар. Трябва МВР, митниците и данъчните служби да си зададат въпроса къде са потънали тези приходи, как са разпределени процентно – дали от мулешка контрабанда или е свързана с организираната престъпност, колко групи има на национално ниво, как се разпределят на регионално ниво", каза още експертът.

Заканите на Алексей Петров - "несериозни"

Ръководителите на МВР и ДАНС отхвърлиха като "несериозни" заплахите на "октопода" Алексей Петров, че ще разкрие данни за действаща "организирана престъпна група" в спецагенцията.

Преди ден соченият за ръководител на банда за изнудване и рекет бивш служител на ДАНС, доктор по икономика, преподавател и "лоялен гражданин" се закани още, че ще разкрие "как през последните 10 години определени хора от спецслужбите са използвали чужди посолства за елиминирането на хора".

"Не искам да губя времето на хората с несериозни неща", коментира Цветлин Йовчев.

В отговор на въпрос на Mediapool дали Алексей Петров би могъл да компрометира службата по време на водения срещу него съдебен процес, Йовчев заяви, че "най-важното в този процес е да се достигне до обективната истина". Попитан отново, но с уточнението, че Алексей Петров би трябвало като бивш служител да има информация, ръководителят на ДАНС отвърна, че не се съгласява с това мнение.

И Цветанов омаловажи заканите на Алексей Петров. "Не смятам, че трябва да се обръща толкова внимание на човек, който все пак, може би, ще бъде обвинен след няколко седмици", заяви той. Вътрешният министър каза, че след кадровите промени в ДАНС и МВР, "няма евроатлантически партньор", който "да не е върнал доверието си в българската правоохранителна система".

"Доказателство за това са много съвместни операции", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България