Според доклада на Бюрото за контрол на СРС

Шефът на ДАНС носи пряка отговорност за незаконните СРС-та по "Червей"

Нарушенията са по цялата верига – от МВР и Владимира Янева до Писанчев

Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Снимка: БГНЕС

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев е отговорен за незаконното прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), чрез които е източван информационният масив на МВР по аферата "Червей". Това е един от изводите от проверката на Националното бюро за контрол на СРС. В доклада, с който Mediapool разполага, изрично се посочва, че законът е възложил на Писанчев да осъществява контрол върху прилагането на разузнавателните средства, но той не е изпълнил тези свои задължения.

Другите отговорни по веригата са настоящата дирекция "Сигурност" в МВР, която е заявител на СРС-тата, председателят на Софийския градски съд Владимира Янева, която е разрешила следеното и заради което бе временно отстранена от длъжност. Самото прилагане на разузнавателните средства е извършено от специална структура на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

ДАНС няма право да приложи съдебното разрешение за СРС, когато то е дадено в разрез със закона, пише в доклада. Точно така се е случило при "Червей".

Разработката стартира по искане на дирекция "Сигурност" в МВР с официален мотив, че трябва да установи дали служители на полицията използват неправомерно информация от централния полицейски регистър.

Следенето се е извършвало от служители на ДАНС. Според чл. 34 ал.2 от Закона за СРС Владимир Писанчев е длъжен да осъществява контрол върху използването на СРС, когато те се прилагат от ДАНС. Той не е направил това, а вследствие на липсата на контрол разузнавателните средства по "Червей" са прилагани девет месеца, вместо разрешените по закон шест месеца. Отделно Писанчев е трябвало да знае, че съдебните разрешителни са незаконни.

Докладът на Бюрото за контрол на СРС беше представен на премиера Бойко Борисов от вътрешния министър Веселин Вучков още на 9 февруари. Тогава министър-председателят излезе с изявление, че "Червей" не дава причини да се искат оставките на Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

"Като премиерът (Пламен) Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители", коментира на 12 февруари в Брюксел Борисов, поставяйки шефовете на службите в ролята потърпевши от волята на предшественика му.

"Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя (Светлозар Лазаров – бел.ред.), също и за Писанчев – стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре", заяви тогава премиерът, въпреки че докладът на Бюрото за контрол на СРС посочва именно шефът на ДАНС като пряко отговорен за част от незаконните действия по скандалната разработка.

Гафовете сa по цялата верига

Докладът на бюрото показва, че нарушенията са по цялата верига – от МВР през ДАНС до шефа на Софийския градски съд. Разработката "Червей" не само е продължила незаконно дълго време, но и е започнала напълно незаконно. Съдия Владимира Янева е разрешила прилагането на СРС по текстове от Наказателния кодекс, които не позволяват това.

Първият гаф е, че бившият шеф на дирекция "Сигурност" в МВР и настоящ висш служител в ДАНС Тодор Костадинов е изготвил четири искания за СРС до съда, в които практически няма никаква информация. В тях не се казва какво тежко престъпление е извършено или се подготвя, за да се налага използване на СРС-та. Не е посочено и какво са предприели службите до момента. Накрая, липсват мотиви защо необходимата информация може да бъде събрана само чрез специални разузнавателни средства.

Според закона, СРС се прилагат само като последно възможно средство.

Най-тежкият гаф на съда и службите е, че разузнавателните средства са разрешени по членове от Наказателния кодекс (НК), които не допускат тяхната употреба. Става дума за чл.282 ал.1 и чл.284 ал.1-3 от НК, които са за престъпления по служба и за издаване на служебна тайна. Това са леко наказуеми престъпления – съответно до 5 и до 2 години затвор.

СРС могат да се прилагат само за тежки престъпления, за които се налага затвор над 5 години. Владимира Янева и Тодор Костадинов няма как да не знаят това.

Преди ден Владимира Янева бе отстранена временно от съдебната система. Тодор Костадинов, който е писал исканията до нея, вече с отнет допуск до класифицирана информация, а от четвъртък, когато трябваше да бъде изслушан от парламентарната вътрешна комисия, е и в болнични.

Как е възможно да има такъв шеф на съд?

Всички тези нарушения поставят под съмнение изобщо правната грамотност на Владимира Янева, която има 15 години съдийски стаж и бе председател на Софийския градски съд четири години.

"Ръководните позиции на участващите в процедурата (директор на дирекция в МВР, пряко подчинена на министъра; председател на съд; председател на ДАНС) са основание да се презюмира, че те притежават необходимата степен на правна грамотност, за да упражнява правомощия, свързани с ограничаване на конституционни права със СРС", се казва в доклада на бюрото.

Непознаването на закона не може да служи за оправдание, макар че замесените фигури е трябвало да познават закона по-добре от всички останали. През Софийския градски съд минават разрешенията за прилагане на СРС по най-важните дела в държавата.

Бюрото за контрол на СРС посочва, че съдията е бил длъжен да постанови отказ за прилагане на специални разузнавателни средства. При идентичен случай заместник-председателят на съда в Русе е отказал да издаде разрешения.

Отделно Владимира Янева е изпратила и свое становище по проекта за Указания за прилагане на СРС-та в ДАНС. В него тя е написала, че председателят на ДАНС на практика няма право да не разпореди прилагането на специални разузнавателни средства. Изключения тя допуска, ако има опасност от разкриване на средствата, има опасност за оперативния работник или няма възможност за тяхното прилагане.

"Ако това разбиране на г-жа Янева буквално намери място в "указанията", ДАНС ще се превърне в "сляп изпълнител" на разрешения, като разглежданите в този доклад, налагащи извършването на престъпления", се казва още в доклада на Бюрото.

Заключенията за пряката отговорност на Владимир Писанчев за аферата "Червей" допълват картината, която описа преди ден пред депутатите от вътрешната комисия бившият шеф на бургаската полиция Милен Димитров. По думите му част от разработката е била реализирана в сървърните помещения на местната Областна дирекция на МВР по устното разпореждане на тогавашния министър Цветлин Йовчев.

В Бургас били пратени агенти на ДАНС, които първончално били представени от Йовчев на Димитров като служители на дирекция "Сигурност" в силовото ведомство. Месеци наред те имали таен достъп до сървърите през нощта, като така и не станало ясно какво точно правят.

Бившият полицейски началник обяви още, че разказал още в началото на миналата година за действията на въпросните агенти на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който му заявил: "Щом ти е казал министърът, изпълнявай". Изявлението на Димитров напълно опровергава многократните уверения на Лазаров, че той никога не е бил в течение на случващото се по "Червей" и дори разбрал за съществуването ѝ от медиите, след като гръмна скандалът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?