Шефът на ДАНС няма намерение да подава оставка

Спецслужбата не била "спяща клетка", работата й била "невидима"

Владимир Писанчев. Сн. БГНЕС (архив)

"Нямам намерение да подавам оставка. Дали ще ми я искат, или не, това е решение на Народното събрание", обясни в четвъртък шефът на ДАНС Владимир Писанчев след участието си в заседанието на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите.

Институцията е под засилена критика заради проспания проблем с КТБ, който в крайна сметка доведе до затварянето на банката. Преди седмица Реформаторският блок поиска оставката на Писанчев и след разкритията за проповядването на радикален ислям в ромската махала в Пазарджик. Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов (ГЕРБ) определи ДАНС като "спяща клетка".

Писанчев обясни, че единствените, които му искат оставката, са реформаторите. Той допълни, че ДАНС не е спяща клетка, просто работата ѝ е "невидима".

"Ние не сме спяща клетка. Мисля, че резултатите от последната година, работата, която свършихме по корупцията, по наркотиците, по организираната престъпност – за съжаление, контраразузнаването е невидимо и то не се коментира изобщо. Имаме доста успехи", заяви Писанчев.

Шефът на ДАНС каза, че за една година службата е свършила доста добра работа. "Независимо от всички твърдения, от всички атаки по отношение на работата, аз съм спокоен", допълни Писанчев.

За поредна година ДАНС продължава да няма политика за комуникация с медиите, а прозрачността в службата е нулева. През есента върху службата легнаха огромни съмнения за нагласяване на търг за покупка на автомобили.

Писанчев говори отново за акцията в Пазарджик. "Експертите, които наистина разбират за какво става дума, включително и партньорите ни, напълно разбират и ние получаваме поздравление за тази операция", каза той.

Според него седемте потвърдени мерки от съда на задържаните след операцията в Пазарджик показват, че службата си е свършила работата добре, че са събрали абсолютно всички доказателства и те са достатъчни.

Писанчев каза, че задържаните не са от т.нар. "Ислямска държава", но можело да бъдат.

"Проблемът се появи с идването на транзитните, така както ние ги наричаме - транзитните джихадисти. Тези хора можеха да радикализират нещата, те започваха да оставят материали, започваха да оставят други неща – това започваше да става опасно. Искам да кажа, че примерно в Австрия и Германия задържаха по един човек, по двама души, ние оставихме в ареста 7", каза той, но отказа да коментира колко транзитни джихадисти ДАНС са наблюдавали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?