Шефът на ДАНС стана кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция

Шефът на ДАНС стана кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е удостоен с най-високото отличие на Франция - Кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция, съобщиха от службата.

Орденът на Димитър Георгиев е връчен от френския посланик у нас Ерик Льобедел на 20 юли на официална церемония в посолството на Франция в София.

В словото си при награждаването Ерик Льобедел е посочил, че наградата се връчва на Димитър Георгиев за заслугите му за укрепването на френско-българското сътрудничество в областта на сигурността. Той е отбелязал, че с редица успешно приключени съвместни действия ДАНС се е превърнала в един от най-важните и ценени партньори на френските служби. Льобедел е изтъкнал персоналната роля на Димитър Георгиев за изграждането на ефикасни двустранни отношения в полза на сигурността на общото европейско пространство.

В отговор председателят на ДАНС е заявил, че приема високата награда като оценка за работата на всички служители на агенцията, както и като признание за отличното взаимодействие със службите от сектора за сигурност и обществен ред в България и във Франция.

Димитър Георгиев застана начело на ДАНС през март 2015 г. с указ на президента Росен Плевнелиев. В началото на април тази година президентът Румен Радев издаде указ за втория му мандат като шеф на службата.

Димитър Георгиев е роден на 15 август 1968 г. в София. Завършил е ВТУ "Тодор Каблешков" със специалност "Машинен инженер" и ЮЗУ "Неофит Рилски" като магистър по счетоводство и контрол.

От октомври 1993 г. до ноември 2005 г. е работил в Национална служба "Сигурност" – МВР по линия на противодействие на икономически и финансови престъпления. Преминал е през всички нива на служебната йерархия, като от 2002 г. до ноември 2005 г. е заемал длъжността началник на структурно звено с ранг на полицейски комисар.

От ноември 2005 г. до ноември 2006 г. е бил съветник на главния секретар на МВР.

От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" в МВР. От 11 януари 2011 г. до 28 май 2013 г. е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи.

В периода юни 2013 г. – октомври 2013 г. е бил консултант по въпросите на сигурността на телекомуникационна компания "Глобул".

От 18 ноември 2013 г. е бил член на съвета на директорите на "Метрополитен" ЕАД.

От 1 май 2014 г. е бил директор по сигурността на телекомуникационна компания "Теленор България". Владее английски и руски език.

Орденът на Почетния легион на Франция е учреден от Наполеон Бонапарт на 19 май 1802 г. и принадлежността към него е висш знак за почит и официално признание за особени военни и граждански заслуги към Франция.

Приемането на членове на Ордена се осъществява от френския президент, който е Велик магистър на ордена. Орденът има три степени - кавалер, офицер и командор.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?