Шефът на Държавния резерв остава в ареста

Изпълняващият длъжността директор на агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” Йовчо Йовчев остава в ареста. Това реши съдът на заседание в неделя, след като изтекоха 72-та часа предварително задържане на Йовчев.

Шефът на резерва е обвиняем по делото за източването на близо 42 млн. лв. от държавния резерв под формата на моторно дизелово гориво с фалшиви банкови гаранции. Заедно с него под отговорност са подведени още девет лица – управителите на 7 фирми и двама посредници, които са вършели сделките с резерва.

В четвъртък миналата седмица Йовчев отиде сам в столичното следствие, след като бе призован от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов да направи това, за да се прекрати обявеното заради него общодържавно издирване.

Мотивите на съда в неделя за налагането на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на Йовчев бяха, че, престъплението, за което му е повдигнато обвинение, е с висока степен на обществена опасност.

Съдът прие още, че е налице опасност Йовчев да се укрие от разследващите органи.

Самият Йовчев заяви след края на заседанието, че не се е укривал от разследващите органи и обясни, че не се е явил на разпит заради здравословни проблеми. Той допълни, че е бил в болнични и имал за това медицинска експертиза, която била подадена на съда. “Може ли, когато сте на легло и на системи, да ви се връчват призовки”, попита той.

Моят клиент не е бил обявяван за общодържавно издирване и това е видно от материалите по следственото дело, коментира адвокатът Николай Беров. Според него клиентът му не е бил редовно призован за явяване като обвиняем.

Според адвоката имало една единствена призовка по това дело и в нея било посочено от водещия разследването, че Йовчев следва да се яви в Столичната следствена служба като свидетел веднага след като приключи лечението му.

“На 21 април за първи път ми се обади директорът на НСБОП ген. Валентин Петров и ме попита дали ще се яви в следствието и аз му казах, че не знам какво е здравословното му състояние и не мога да кажа. След това на обяд разбрах от медиите, че е обявен за национално издирване”, допълни адвокат Беров.

Защитникът на Йовчев посочи още, че не знае защо се сочи числото 42 млн. лв. щети, щом като по делото още работи експертиза, която не е дала заключение. Според него вредите, причинени на резерва, са отпреди 8 декември 2003 г., когато Йовчев е встъпил в задълженията си на временно изпълняващ длъжността директор на държавния резерв.

Междувременно стана ясно, че най-вероятно делото по случая ще бъде засекретено, защото става дума за данни, свързани с държавния резерв, а всяка информация за него е класифицирана.   

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?