Шефът на ДКЕВР си отива, въпреки усилията му да угоди на властта

сн. БГНЕС

В разгара на народното недоволство срещу раздутите сметки за парно, премиерът Бойко Борисов взе оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, който от 2009 г. насам полага системни усилия да угажда на управляващите и да се грижи за това интересите на сектора да са подчинени на конюнктурните политически повели. Мотивът за предсрочното му освобождаване обаче е друг – заведеното от Европейската комисия дело срещу България заради ограничаване на конкуренцията при доставките на електроенергия и природен газ, което заплашва страната със санкция от близо 17 млн. евро на ден.

В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че през последните шест месеца министерството на икономиката и енергетиката е пратило три писма до ДКЕВР да ускори подзаконовите актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет.

ЕК съобщи за заведеното   дело   миналата седмица, а веднага след това Семерджиев обеща четирите наредби да бъдат готови до месец и увери, че до санкции няма да се стигне.

Той обясни, че електрическата мрежа, която е в активите на НЕК, все още не е прехвърлена на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО), за да получи той лиценз за независим оператор, каквито са евроизискванията. Поради тази причина правилата за търговия с електроенергия остават на хартия. Разделянето на двете дружества се бави повече от година и не е ясно дали ще приключи до края на 2013 г. заради нуждата от преструктуриране на заемите на НЕК, които са обезпечени с мрежата, която обаче трябва да отиде в ЕСО.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обаче твърдят, че разделянето на НЕК и ЕСО не е обект на иска срещу България.

Решението за предсрочното освобождаване на председателя на ДКЕВР трябва да бъде взето от Министерския съвет.

Семерджиев бе назначен на поста през септември 2009 г., когато изтече вторият мандат на предишния регулаторен шеф Константин Шушулов, който водеше органа от създаването му. По план мандатът на Семерджиев трябваше да изтече септември 2014 г.

Експертът, който бъде избран на негово място, ще получи чисто нов петгодишен мандат и това провокира съмнения, че ГЕРБ се опитва да наложи на следващото правителство свой човек начело на регулатора, който трябва да направи още съществени реформи на енергийния ни пазар.

Усилията на Семерджиев начело на ДКЕВР бяха насочени сякаш повече към нагаждането на регулацията според нуждите на правителството, а не според реалните интереси на енергийно-водния сектор и обществения интерес.

Мандатът му ще се започни с постоянно сменящите се прогнози за цените на ток, природен газ и парно, както и новите изискванията към инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Цените на енергията от ВЕИ бяха свалени значително от комисията на Семерджиев, която през септември миналата година реши да наложи на ВЕИ-проектите и отделни такси за достъп до енергийната мрежа според вида произвеждана енергия. Това провокира недоволството на този бранш, който проведе редица демонстрации и сезира ЕК за новата тарифа, а Брюксел от своя страна започна проверка на случая.

Семерджиев бе публично унижен, когато през октомври миналата година бе привикан от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да се обяснява за направена от него прогноза пред журналистите, че от юли 2013 г. токът може да поскъпне с 3-4 процента. Тогава шефът на ДКЕВР се отметна от думите си и дори се опита да шикалкави, че медиите не са го разбрали. В крайна сметка прогнозата за поскъпването бързо бе променена на поевтиняване от средата на 2013 г., когато се очаква да се проведат парламентарните избори.

Сега се оказва, че вероятно потънал в подобни грижи, Семерджиев не е успял с подготовката на наредбите за либерализиране на енергийния пазар, а ако правителството е създавало някакви спънки, той по никакъв начин не е могъл да противодейства.

Преди да стане шеф на ДКЕВР Семерджиев бе в продължение на повече от две години и половина директор на “Булгартрансгаз“, преди това шест години и половина бе член на енергийния регулатор. Като директор на "Булгартрансгаз" той сезира прокуратурата за това, че таксите от транзита на руски газ през българска територия не постъпват в газовия оператор, а в неговия собственик - "Българския енергиен холдинг", което противоречи на правилата на Европейския съюз. Така под натиска и на Брюксел БЕХ бе принуден да остави на "Булгартрансгаз"  транзитните такси, чийто годишен размер е от порядъка на 120-150 млн. лв.

Формалните изисквания към председателя на ДКЕВР са да има магистратура, 10 години стаж, от които най-малко три в енергетиката или ВиК услугите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?