Политици, чиновници и магистрати укриват доходи и имоти

Шефът на ДКЕВР укрил сделка в Несебър, управителят на НЗОК– доходи

Съдийки забравили доходите на съпрузите си, депутати – доходите от друга дейност

Шефът на ДКЕВР укрил сделка в Несебър, управителят на НЗОК– доходи

Голям брой магистрати, кметове, висши чиновници и политици са пропуснали да обявят семейните си доходи и имоти през миналата година. Сметната палата обяви в понеделник резултатите от проверката си, която е установила несъответствия в близо 300 декларации.

При 90 души на висши държавни длъжности има несъответствие в ежегодните им декларации, подадени през 2012 година. При 201 души има разминавания между встъпителните и финалните декларации при освобождаване от длъжност. Всички данни ще бъдат изпратени на Националната агенция за приходите и на ДАНС.

Около 160 от несъответствията са при кметове и общинари, а 40 – магистрати. Сред депутатите с неверни декларации са Владимир Тошев (ГЕРБ), Петър Мутафчиев (БСП), Петя Раева (ДПС) и други.

Семерджиев пропуснал имотна сделка в Несебър

Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев е подал уведомление, като не е декларирал покупка и продажба на апартамент с площ 168 кв.м. и паркомясто с площ 17 кв. м. в Несебър, както и задължение към банка в размер на 90 000 евро, обезпечено с учредяване на законна ипотека върху посочения имот.

Управителят на НЗОК и бивш депутат от ГЕРБ Пламен Цеков не е декларирал доходи от друга стопанска дейност в размер на 21 905 лева; дадено обезпечение срещу задължение към банки в размер на 80000 евро, обезпечено с ипотека върху апартаменти с площ - 70.92 кв.м. в Плевен и 114.25 кв.м. в Лом. Не е декларирал в Публичния регистър имот в Лом и апартамент във Видин.

Шефът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов не е декларирал лизингово задължение за лека кола "ТОЙОТА РАВ 4".

Шефът на столичната полиция Валери Йорданов не е декларирал придобиването на употребяван автомобил "БМВ 530 Д". Директорът в ДАНС Чавдар Митов пък не е декларира доходи на съпругата си в размер на 7 241 лв. от друга стопанска дейност.

Друг директор в ДАНС Александър Билев не е декларирал, че съпругата му има дялове в новосъздадено дружество.

Говорителят на Външно министерство Весела Чернева не е декларирала доходи на съпруга си за над 13 хиляди лева от друга стопанска дейност. Тя обаче уточни, че става въпрос за техническа грешка, от която не произтичат никакви загуби за държавата, като съпругът ѝ е платил всички дължими данъци. Освен това още преди публикуването на доклада тя е изпратила обяснение до Сметната палата. 

 

Главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев не е декларирал данни за съпругата - придобиване на дялове в новоучредено дружество.

Съдийки забравили доходите на съпрузите си

Стабилно представителство в списъка с разминавания на Сметната палата имат магистратите.

Съдията от Софийския градски съд (СГС) Анна Кирилова Баева – Курдаланова не е декларирала, че съпругът ѝ е изкарал над 293 000 лева от "друга стопанска дейност".

Съдията от СГС Велина Пейчинова-Ташева също не е декларирала доходи на съпруга ѝ от друга стопанска дейност (31 653 лв.).

И съдия Даниела Ангелова Маринова-Марчева от СГС не е декларирала данни за съпруга си- доходи от друга стопанска дейност (12 145 лв.).

Съдията от СГС Емилия Стоянова Колева не е декларирала, че съпругът ѝ е придобил употребяван автомобил "Тойота Ярис".

Съдията от Районния съд в Плевен Димитър Христофоров Кирилов не е декларирал, че съпругата му има вземания от физическо лице в размер на 100 000 лв.

Съдията в Апелативен съд в София Надежда Трифонова-Велева не е декларирала данни за съпруга - придобиване на дялове в новоучредено дружество.

Прокурорката от Районен съд Бургас Мария Маркова не е декларирала вземания от юридическо лице в размер на 365 000 лв. Tя посочи по-късно, че служителите в Сметната палата са допуснали грешка при преглеждането на декларацията ѝ.  

"Горепосочената сума е придобита от мен в резултат на договор за банков кредит през 2011 година. Срокът за деклариране на който е бил 20.04.2012 година", се посочва в обяснението на Маркова.

Военният прокурор от Пловдив Георги Згуров не е декларирал покупката на магазин с площ от 9.6 кв.м. в гр. Пловдив.

Районният прокурор в Петрич Лидия Иванова Манолова не е декларирала данни за съпруга - доходи в размер на 14 668 лв. от друга стопанска дейност.

Това са само част от магистратите с пропуски в декларациите си. Заедно с кметовете те преобладават в обявените от Сметната палата списъци.

Депутатите пропуснали доходите от други дейности

Сметната палата е установила пропуски в декларациите на депутати от почти всички парламентарни групи.

Депутатът Бисерка Петрова, влязла с листата на РЗС, също е подала уведомление, като не е декларирала доходи от друга стопанска дейност в размер на 20 276 лв.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев не е декларирал придобиване на употребявана лека кола "АУДИ С 8".

Депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев не е декларирал в Публичния регистър придобиване на идеални части от няколко парцели - парцел за жилищно строителство с обща площ 2161 кв.м. в гр. Ботевград. поземлен имот 800/3360 от зеленчукова култура в землището на гр. Ботевград, цялата с площ 3.360 дка и 100/1010 кв.м. от парцел с обща площ 1010 кв.м. в гр.Ботевград. От НАП са уведомили, че няма несъответствие между притежаваното имущество и придобитите доходи.

Депутатът Христо Христов от ГЕБР не е декларирал данни за съпругата - придобиване на дялове в новоучредено дружество "ЕКОТУРИСТ 2011" ЕООД, гр. В.Търново.

Депутатката от "Атака" Деница Гаджева не е декларирала доходи от друга стопанска дейност в размер на 8 108 лв.

Независимата депутатка Кристияна Петрова не е декларирала доходи в размер на 20 276 лв. от друга стопанска дейност.

Депутатът от БСП Петър Мутафчиев не е декларирал данни за съпругата - придобиване на дялове в новоучредено дружество.

Петя Раева от ДПС не е декларирала доходи в размер на 6 108 лв. от друга стопанска дейност.

Депутатът от ДСБ Асен Агов не е декларирал, че съпругата му е придобила дялове в дружество "Агова-Лимитед" ЕООД.


Общинският съветник във Варна Борислав Гуцанов e подал декларация като член на ръководството на БСП, като не е посочил, че съпругата му е придобила дялове в новоучреденото дружество "Петел БГ" ООД.

Най-много кметове с пропуски в декларациите

Сметната палата е засякла най-много пропуски в декларациите на кметове и зам.-кметове.

Областният управител на Перник Иво Петров не е декларирал вземания от юридическо лице в размер на 40 000 лв.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов не е декларирал доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество в размер на 32 400 лв.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов пък не е декларирал придобиването на нива с площ от близо 2 дка в град Симитли.

Кметът на Велинград Иван Лебанов не е декларирал данни за съпругата - лизингово задължение за придобиване на "Шкода Фабия".

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров е подал уведомление, като не е декларирал доходи от други източници в размер на 7000 лв.

Кметът на Сливница Васко Стоилков не е декларирал задължения в размер на: 65 000 лв. към физическо лице и 80 000 лв. към юридическо лице.

Кметът на Хисаря Георги Пирянков не е декларирал данни за съпругата- притежавани дялове в дружеството "Самостоятелна медико-техническа лаборатория-АП-2001" ЕООД, гр. Хисаря.

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков не е декларирал данни за съпругата - притежавани дялове в "ЗАСТАВА БЪЛГАРИЯ" ООД, гр. София. Сегашният кмет на Сливен Кольо Милев пък не е декларирал данни за съпругата - придобити чрез доброволна делба лозе с площ от 1.1 дка и нива с площ от 8.8 дка в с. Иречеково, общ. Ямбол.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?