Шефът на ДКЕВР в стрес от искания за 15-20% по-скъп ток

“Опазил ни Господ, улицата ще ни разкъса“, възкликва Харитонова, но признава, че може да има увеличение

Евгения Харитонова, сн. БГНЕС

Мините, електроцентралите, преносният оператор и електроразпределителните дружества са внесли заявления за повишаване на цените им, които, ако бъдат одобрени, токът за крайните потребители трябва да поскъпне с 15-20 процента. Това съобщи в петък в петък председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, която допълни, че е в стрес от исканията на енергийните дружества не само като шеф на регулатора, но и като потребител.

 

“Комисията не иска да увеличава цените в никакъв случай, но сигурно има разходи, които неминуемо трябва да признаем“, каза Харитонова и допълни, че се търсят варианти да няма поскъпване на тока или то да е минимално, без да уточни процент.

 

Сред разходите, които на ДКЕВР ще се наложи да признае в цената на тока от 1 юли, са парите, които въглищните централи трябва да дадат за закупуване на въглеродни емисии за правото да замърсяват въздуха, каквото е изискването на Европейската комисия. От 1 януари 2013 г. ТЕЦ-овете са длъжни да купуват 30 на сто от правата за изхвърляне на парникови газове. В сега действащата тарифа на електроенергията влизат разходите на ТЕЦ само за половин година, а в бъдещия период те ще са по-големи, защото са за 12 месеца.

 

Комисията ще гледа под лупа всичките разходи, които са представили енергийните дружества като обосновка за повишението на цените, заяви председателят на ДКЕВР. Тя каза, че лично нея я опасява въпроса за въглищните централи, защото мините искат увеличение на цената на въглищата, а те формират съществена част от цената на тока от ТЕЦ. “Зависи какво министерството ще признае като цена“, застрахова се Харитонова..

 

Попитана възможно ли е все пак от 1 юли токът да поскъпне с исканите от дружествата 20 процента, тя възкликна “Опазил ни Господ, улицата ще ни разкъса!“.

 

В същото време регулаторният шеф коментира, че е нездравословно да се потискат цените на тока и това означава Бог знае какви цени в следващ период.

 

Харитонова заяви още, че в момента се прави проверка на инвестиционните разходи на електроразпределителните дружества и ако се окаже, че не са направили заявените вложения, на чиято база се одобряват цените им, те “няма да се почувстват комфортно, защото ще бъдат санкционирани за невярна информация и ще ги видя как ще се защитят пред съда, ако решат да се защитават“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес