Шефът на ДКЕВР: "Зелената добавка" в цената на тока може да се окаже недостатъчна

Шефът на ДКЕВР: "Зелената добавка" в цената на тока може да се окаже недостатъчна

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев прогнозира във вторник, че "зелената добавка" в цената на тока, която бе изтъкната като основна причина за поскъпването на електроенергията от 1 юли тази година, може да се окаже недостатъчна. Очакванията са, че "зелената добавка" няма да може да покрие всички разходи, които ще се правят за купуване на енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) по преференциални цени, каза Семерджиев.

От 1 юли тази добавка бе увеличена от 3.72 лв. на мегаватчас на 11.10 лв. на мегаватчас, въпреки че преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ бяха намалени, като причината бе големият брой нови присъединени мощности - най-вече фотоволтаици.

От 1 септември цените, по които ще се изкупува произведената от слънчеви панели енергия, отново ще бъдат понижени, поне с 30 на сто, заяви Семерджиев. По думите му през юли и август няма нови големи фотоволтаични мощности, които да са присъединени към системата, а само малки - от по 30 до 200 мегавата, и те няма да повлияят съществено на цените. Въпреки това обаче се очертава разходите за зелена енергия да бъдат по-големи от очакваното и да не могат да бъдат покрити от влязлото вече в сила увеличение на цените на електроенергията.

Досега по-големите разходи бяха за сметка на НЕК, сега обаче няма да е така, защото според новата методика тежестите за компенсиране на разходите ще се разпределят между всички оператори по мрежата - и НЕК, и електроразпределителните дружества, посочи Семерджиев. Възможно е от следващия регулаторен период - от 1 юли 2013 г., отново да се наложи да бъдат компенсирани дружествата за по-големите им разходи за зелена енергия, добави той.

Няма да бъдат подписвани и нови договори за присъединяване на мощности от ВЕИ, заяви още Семерджиев. ДКЕВР е решила това след изявление на Електроенергийния системен оператор, че мрежата не би могла да издържи на значително увеличение на мощностите от ВЕИ, след като вече има подписани договори за повече от 4000 мегавата. Тези договори са валидни и дават възможност на инвеститорите да се присъединяват към мрежата, но нови няма да се сключват, заяви Семерджиев.

Той съобщи, че новото намаление на изкупните тарифи на слънчевата енергия между 27-40% ще влезе в сила от 1 септември. Намерението на ДКЕВР за новото намаление на цените стана ясно към края на юли. Като основание за него регулаторът беше посочил намалението на цените на фотоволтаичните панели.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес