Шефът на ДНСК ще се проверява за протекция на незаконни строежи

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Симидчиев ще се разследва за одобрението и пускането в експлоатация на незаконни строежи и ако се установят нарушения, ще бъде отстранен. Това съобщи в сряда регионалният министър Росен Плевнелиев.

Проверката на ведомството е заради скандалния отказ на ДНСК да издаде заповед за събаряне на незаконния комплекс "Златна перла" в Природен парк "Странджа" и заради още няколко сигнала от екологични организации за толериране на незаконни строежи в защитени зони, подплатени с доказателства.

"Получаваме много сигнали, някои от тях не са истина, но съм абсолютно категоричен, че всичко това, което ние сме получили като информация, ще бъде проверено и ако имаме съмнение, той трябва да напусне", каза Плевнелиев.

От Коалиция "За да остане природа в България" призоваха преди ден регионалното министерство да потърси отговорност на Симидчиев не само заради "Златна перла", но и заради одобрението на лифта над Благоевград в курорта "Бодрост-Картала". За него министърът на околната среда и водите Нона Караджова уведомила Симидчиев, че лифтът е построен без ОВОС и в нарушение на три български закона. Другият незаконен обект, одобрен от Симидчиев, е лифтът до Седемте рилски езера.

"Няма да го обръщаме на полицейщина, Симидчиев не крие факти, включително и за "Златна перла". Едно негативно решение може да се коригира, но ако системно са допускани грешки, ще се вземат съответните мерки. Ще проверим сигналите и ще излезем със становище", каза Плевнелиев.

Симидчиев е в отпуска до средата на месеца, а функциите му се изпълняват от заместника му Георги Даракчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес