Шефът на "Екоинвест" е обвинен за екокатастрофата в Марица

Шефът на "Екоинвест" е обвинен за екокатастрофата в Марица

Заради замърсяването на река Марица и тоновете измряла риба е повдигнато обвинение на управителя на фирмата "Екоинвест" Орлин Тасев, тъй като се смята, че предприятието за преработка на пластмаса е изхвърлило залпово непречистени от опасни отпадъци  води. Тасев е с наложена парична гаранция от 20 хил. лв., каза окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, цитиран от БНР в понеделник.

Районната екоинспекция в Пазарджик на свой ред съобщи, че на фирмата ще бъдат наложени две санкции от по 50 хил. лв. Това ще е поредната глоба за предприятието, което има и други провинения, но наложените му наказания са на по-ниска стойност.

То обаче отрича да е виновно за сегашното замърсяване на река Марица. Аргументът е, че отпадните води от производствената дейност минават през собствена пречиствателна станция преди да се излеят в канализационната мрежа на Пазарджик. След това каналът се зауствал в река Пишмянка, която се влива в Марица, но в р. Пишмянка нямало никаква мъртва риба, обясняват от дружеството.

Часове по-рано от регионалното звено на агенцията по храните съобщиха, че пазарите в населените места около град Стамболийски ще бъдат проверени дали не се продава умряла риба от замърсената река Марица.

Резултатите от проверките на регионалната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Пловдив ще бъдат обявени до дни, каза директорът ѝ д-р Камен Янков, цитиран от БТА.

По-голямата част от пазарите за риба извън законните търговски обекти са нерегламентирани и те ще бъдат задължително проверени.

В понеделник от регионалната екоинспекция в Пазарджик съобщиха, че замърсяването е преустановено. Преди ден ведомството обяви, че причинител на отравянето на водите е предприятието за преработка на пластмаса, ПЕТ опаковки и дърво "Екоинвест" и неговата дейност е спряна.

Установено е превишение 16  пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект, посочиха от екоинспекцията преди ден.

По случая Районната прокуратура в Пазарджик е образувала досъдебно производство.

Споделяне

Още по темата

Още от България