Шефът на ЕЦБ призова за държавно гарантирани заеми за малките фирми

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги подкрепи идеята за "съюз на капиталовите пазари" с цел да се дадат на компаниите "по-разнообразни източници на финансиране" и призова за държавни гаранции в подкрепа на заемите за малки и средни предприятия.

Европейският съюз се нуждае от сериозно засилване на инвестициите, за да се вдигне от почти нулевия растеж, заяви шефът на ЕЦБ в петък по време на финансовия форум "Еврофи" в навечерието на неофициалните разговори в Милано между финансовите министри от еврозоната, които се очаква да се съсредоточат върху възможните стъпки за съживяване на европейската икономика.

"От съществено значение е да има решително увеличаване на инвестициите, за да доведем инфлацията там, където искаме да я виждаме, да дадем тласък на икономиката и да намалим безработицата", каза Драги, цитиран от ДПА.

"Инвестициите са една от големите жертви на кризата", заяви той, като изтъкна, че те са спаднали с 20 процента от 2008 г., което е доста повече от 15-процентовото намаляване
непосредствено след последната голяма рецесия в Европа през 1992 г.

"Няма да видим устойчиво възстановяване, докато това не се промени", смята Драги.

Споделяне

Още от Бизнес